Mirita Saxberg Järjen ääni

Yrityksiltä lääke uhanalaisiin innovaatiokeskittymiin?

Opiskelija-asuntohankkeiden investointiavustuksien poisto vaarantaa korkeakouluopiskelijoiden innovaatiotehtailun. Korkeakouluissa tapahtuva tutkimustyö ja yritysten start-up toiminta edellyttää tiedon ja toimijoiden keskittymistä yhteiseen lokaatioon. Niin yrittäjillä kuin tutkijoillakin on oltava taloudelliset ja ajalliset resurssit markkinataloutta parantavien innovaatioiden kehittämiseen, sekä niiden jalostamiseen käytännössä toimiviksi. Opiskelijoille kipeistä leikkauksista huolimatta on voitava taata opiskelijoiden mahdollisuus asua kohtuuhintaisissa asunnoissa lähellä opiskelupaikkaa ja kanssaopiskelijoita. Menoja on vähennettävä, mutta koulutuksen rakenteelliset muutokset ja yritysyhteistyö eivät onneksi ole riippuvaisia valtion tuista. Ne ovat riippuvaisia yrityksistä.

 

Opiskelija-asuntojen rakennushankkeisiin on yhteisistä varoista allokoitu 10 prosentin investointituki, joka on esitetty lakkautettavaksi vuodesta 2016 alkaen. Monialaisen Aalto-yliopiston ylioppilaskunta kaavailee 1000 lisäasunnon rakennuttamista opiskelijoiden kohtuuhintaisen asumisen fasilitoimiseksi. Opiskelijoiden asuttamisen markkinahintaisissa vuokra-asunnoissa ei pitäisi olla kenenkään intresseissä nykyisessä taloustilanteessa. Luonani vieraili eilen ylioppilaskunnan edustajat pj Niko Ferm ja vpj Heikki Koponen, jotka kantavat huolta rakennushankkeen kaatumisesta hallituksen esitykseen. Ylioppilaskunta esittää investointiavustuksen lopettamisen siirtämistä hallituskauden loppuun, sillä hankkeen toteutuminen on ajankohtaista seuraavan neljän vuoden sisällä. Laskelman mukaan se loisi 1000 henkilötyövuotta ja 50M euron verotulot lyhyellä aikavälillä (Aalto yliopiston ylioppilaskunta: Rakentamisen työllisyysvaikutukset, VTT 1998 ja työvoiman tuloverotus).

Ymmärrettävästi säästäminen tarkoittaa menojen pienentämistä ennen tulojen suurenemista, joten yksittäisen opiskelijan tukimäärän korottaminen ei ole vetoomuslistalla. Hyväksyttävää lienee myös tuen takaisin maksettavan valtiotakeisen lainaosuuden kasvattaminen. Opiskelijoiden fokuksessa olisi pikemminkin ajankohtaisen korkeakoulu-liike-elämäyhteistyön parantaminen, digitaalisten toimintojen, nanoteknologian ja robotiikan kehitys yliopistoissa ja näiden toimien pilotointi yrityksissä koulutyön kautta.

Opintojaan päättävät opiskelijat tekevät arvokasta tutkimus- ja kehitystyötä yrityksille. Enenevässä määrin opintojen aikainen toimeentulo hankitaan osa-aikatyöllä, joka luontevasti yhdistyy opintoihin. Opiskeltavaan alaan liittyvä työ ei pidennä opiskeluaikoja, vaan tukee oppimista. Ylioppilaskunnan hallitus yhtyy mielipiteeseeni koulutuksen laadun ylläpidon tärkeydestä. Priimaa ei tehdä opiskeluajan teennäisellä lyhentämisellä, vaan integroimalla opiskelua osaksi yritysten toimintaa esimerkiksi palkan maksuna opintopisteillä.

Toisen asteen oppisopimuskoulutus on nähty haasteellisena varsinkin sopivien harjoittelupaikkojen löytymisen kannalta, tosin sen parempiin mahdollisuuksiin tullaan hallitusohjelman mukaan keskittymään. Myös korkeakoulutasolla opettajien penäämän työelämäintegraation tärkeys on nähty ja sen toteuttaminen on ollut hallitusneuvottelijoiden pöydällä.

Toivon mukaan liikkeenjohdonkin neuvottelupöydällä pyörii sivu oppilaitosyhteistyöstä ja sen tuomista mahdollisuuksista. Hyvät keskisuuret ja suuret yritykset, pieni ajallinen investointi opiskelijoiden työssä opastamiseen tai rahallinen panos osaksi opiskelija-asuntohankkeen kymmennen prosentin kassaa maksaa itsensä takaisin kymmenkertaisesti innovaatioina, liiketoimintaa virtaviivaistavina toimintamalleina, maksuttomana työvoimana, luottamuksena sekä kasvavana vientivalttina. Karrikoiden esitettynä valtio ottaa opiskelijoilta ja antaa yrityksille. Jotta koulun kolmikanta palvelisi kaikkia osapuolia optimaalisella tavalla, on yritysten kannattavaa ojentautua opiskelijoiden suuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Mirita Saxberg

Pääministeri Sipilän hallituksen ohjelmasta: "Otetaan käyttöön yksityishenkilöiden verovähennysoikeus korkeakouluille annettavista lahjoituksista".

Toimituksen poiminnat