Mirita Saxberg Järjen ääni

Sinä saatat olla se hyvätuloinen

Jos sitä ei voida veroina kantaa, kannattaa se lahjana antaa.

Ennen hallitusohjelman julkistamista meitä kansalaisia kismitti tiukka verotus, korkeat maksut, työttömyys ja pieni palkka. Suomen tola on parannettava jälkipolviamme varten. Demokratian tuloksena Suomi sai toiveitaan vastaavan yksimielisen hallituksen. Taikasauva heilui ja Suomi nousee työllä. Nyt yhteiskunnassa vellova keskustelu hyväksyisi kireämmän verotuksen, maksujen korotuksen ja palkkojen laskun. Mutta ei kaikkien työtä tekevien osalta.

Hyvällä haltijalla on yhteiskuntasopimuksen lisäksi vielä yksi valttikortti - hyvätuloiset kutsutaan mukaan talkoisiin. Oppositiopuolueiden purnauksen lietsomana hyvätuloisia houkutellaan jakamaan rahaa vähäosaisille vaikka lahjoituksina.

Suomen tulonjakotilastossa hyvätuloisia voidaan tarkastella kahdella tavalla. Joukolla, johon kuuluu 53 000 henkilöä tai joukolla, joka kattaa 533 000 ihmistä. Ensin mainittu yksi prosentti väestöstä saa nettotuloja vähintään 6 630EUR kuukaudessa (80 000EUR/vuosi) ja laajempi otanta, 10% hyvätuloisista, tienaa vuodessa vähintään 41 000 euroa palkkana ja/tai tulonsiirtoina. Prosentuaaliseen hyvätuloiseen kärkikymmenikköön yltää siis jo noin 4000 euron kuukausittaisilla nettotuloilla (Tilastokeskus).

 

Keitä ne laupiaat samarialaiset ovat?

Kansanedustajan avustajan palkka 2 359 EUR/kk

Arvio elinkeinotoiminnan tuloksesta ennen veroja 1 250 EUR/kk

Pääomatulo 700 EUR/kk

Lapsilisä 144,30 EUR/kk

= 4 453,30 EUR/kk brutto (muokattu 10.6.)

Tämä yhden aikuisen talouden tulisi tulojen mukaan olla kutakuin hyvätuloisten kastissa. Maksan kiltisti ansiotuloveroa, pääomatuloveroa, kirkollisveroa, kunnallisveroa, korkeata päivähoitomaksua, yrittäjän eläkemaksua, työntekijän eläkemaksua, lakisääteisiä vakuutusmaksuja...Autoverot, arvonlisäverot ja muut maksut lisäten hyväntekeväisyyslista on pitkä.

 

Vaikka maksut ja tuet määräytyvätkin bruttotulojen mukaan, on kiinnostavaa tarkastella nettosummia

Yhteenlasketun ansio- ja pääomatuloveron 56% jälkeen viivan alle jää kuukaudessa 2 854,70 EUR /kk ennen lakisääteisiä maksuja. Asumisen kustannusten, opintotuen ja –lainan takaisinmaksuerien jälkeen kädessä on 300 euroa, joilla kattaa päivähoitomaksun. Olen iloinen että elatusmaksu on toistaiseksi verotonta tuloa.

Tämä yhden hyvätuloisen aikuisen (ja yhden hyväosaisen lapsen) talous hyväksyy sen että mm. päivähoitomaksuja on linjattu korotettaviksi ja asuntolainan korkojen vähennysoikeutta karsitaan. Onneksi elinkeinonharjoittajille kaavaillaan 5% yrittäjävähennystä sekä pienyrittäjille maksuperusteista arvonlisäveron tilitystä. Progressiivista verotusta ei ole varaa kiristää. Suomen kahden suurimman tuloluokan verotus on keskimäärin noin neljä prosenttiyksikköä muita EU-maita korkeampi.

Oma takapuoleni ei ainakaan kovin suurta taloudellista lahjaa kestäisi antaa, vaikka toki valtiokin siitä lahjaverokassaa keräisi II veroluokan mukaisesti. Olen mielelläni talkoissa mukana - työn kautta. Palkattomasta siivouksesta yksinhuoltajan kodissa, eläkeläiselle tehdystä kauppareissusta tai työttömän vanhemman lasten vahtimisesta iltapäivisin ei tarvitse maksaa lisäveroa, joten sellaiseen lahjoitukseen on monella helposti varaa. Hyvätuloisilta virtaavien lahjoitusten tuki olisi Suomi-neidollekin tuiki tarpeen, sillä lahja- ja perintöveron määrä on viime vuonna pudonnut toissavuotisesta 647:sta 500 miljoonaan euroon. Kannustan siis hyväätekeviin lahjoituksiin, jos olet oikeasti hyvätuloinen.

Kuten Jan Vapaavuori erään blogitekstinsä vuonna 2012, päätän puheenvuoroni kysyen oletko sinä hyvätuloinen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Esimerkki on paras tapa saada asiat kontekstiin. Toiselta puolelta katsottuna ei olla brutto/nettotulojen vankina, puhutaan tuetuista toimeentulijoista asumislisineen yms sellaista . Ylimääräisenä tukena saattaa usein olla myös tuo elatusmaksukin, jonka valtio maksaa siinäkin tapauksessa, ettei isä kykene.

Hyvin on Hjallis toimnut Donald Trumpina, erittäin hienosti laadittu ja paljastava blogi, jonka uskottavuus vielä silautuu omakohtaisella esimerkillä. Toivottavasti vasemmiston puhuvat naispäät yrittävät tutustua tähän, vaikka pahoin pelkään pulputuksen jatkuvan tyyliin Aino, Silvia.....

Pekka Heliste

Oletko kirkon jäsen ? Jos olet niin oikeutesi valittaa on kyseenalainen

Jos on varaa maksaa tuloistaan 1,5 % turhuuteen niin ei kannata valittaa muistakaan veroista, jotka käytetään parempiin tarkoitusiin

Pekka Heliste

Tuo lahjoitus on selvä huijaus.

Hallituksella on jo valmisteilla laki, joka takaa, että lahjoituksesta saa verovähennyksen

Jos lahjoituksen voi vähentää verosta niin silloin koko lahjoitus jää palkansaajan maksetavaksi, sillä palkansaajalta on otettava enemmän veroa tai valtion velkaa vastaava määrä, jonka senkin maksaa palkansaaja

Ja vaikka vähennys olisi tulosta niin silloin palkansaajalle kertyy lahjoituksesta 50 % lasku

Kun laki on jo kirjattu hallitusohjelmaan niin temppu on sovittu hallituksen ja EK:n kanssa hyvissä ajoin

Jos olisi haluttu oikeasti saada eliitti mukaan niin raippavero olisi tuplattu

Eikä siihen olisi sisältynyt mitään temppuja kuten nyt

Pasi Harjamäki

Nämä ökyporvareiden "lahjoitukset" ovat keskisormen näyttämistä köyhällistölle. Pankinjohtaja Reijo Karhinen tienaa vuodessa n.1.4 miljoonaa euroa. Hän kertoo pääomatulojensa olevan "olemattomia", mikä tarkoittaa n.50 000 euroa.
Tämä sama herra sanoo, että suomalaisen duunarin palkka on liian korkea?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

= 4 453,30 EUR/kk netto

Tämä yhden aikuisen talous on nettotulojen mukaan laskien hyvätuloisten kastissa. Maksan kiltisti ansiotuloveroa, pääomatuloveroa, kirkollisveroa, kunnallisveroa, korkeata päivähoitomaksua, yrittäjän eläkemaksua, työntekijän eläkemaksua, lakisääteisiä vakuutusmaksuja...Autoverot, arvonlisäverot ja muut maksut lisäten hyväntekeväisyyslista on pitkä."

-----

Pisti silmään tuo kansanedustajan avustajan palkka, joka tekstin mukaan on 2359 euroa/kk (netto)

Avustajan palkka on samaa tasoa kuin kokeneen poliisin tai erikoissairaanhoitajan palkka kaikkine (yö, vkl ym.) lisineen puhtaana käteen.

Toinen merkittävä on tuo pääomatulo 700 euroa/kk. Sehän tarkoittaa nykykoroilla sitä, että tilillä on melkoisen muhkea rahapotti makuutettuna pahan päivän varalle tai sitten hallintatilillä osakkeita kelpo nippu.

Meniköhän tekstissä netto ja brutto jotenkin sekaisin? Kansanedustajan avustajan pitäisi tuntea kyllä nämä asiat läpikotaisin.

Jos blogistin käteen jäävät (NETTO) ansiot ovat 4453 euroa/kk, niin menkööt itseensä jos ei pärjää yhden lapsen taloudessa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

2800 mainittiin jäävän viivan alle ennen muita maksamisia. En tiedä avustajan työajoista. Mutta näin meikäläisen näkökulmasta sairaanhoitajat ym julkisen työntekijöiden työaika on hyvin lyhyt. Ja vielä kokemuksella raision tarkastuslautakunnan oj havaintoina tehokas työaika on hyvin vähän.

Paula Lipponen

Sairaanhoitajat tekevät noin 10-12h työpäiviä mm. sairaalassa. Työ on raskasta sekä fyysisesti, että psyykkisesti. Tervemenoa kokeilemaan! Kommentoi toki kokemuksistasi :) !

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juha-Pekka Kosonen

Pääomatuloa syntyy muustakin kuin pankkitilillä olevasta nollakorosta. Pääomatulot ovat luovutusvoitot, osingot ja vuokratulot. Myös korkotulo voi olla pääomatuloa; Suomessa tosin osa korkotulosta katsotaan verotuksessa lähdeveron alaiseksi, ei pääomatuloksi.

Toisekseen kirjoittaja kertoo selvästi:"Yhteenlasketun ansio- ja pääomatuloveron 56% jälkeen viivan alle jää kuukaudessa 2 854,70 EUR /kk ennen lakisääteisiä maksuja".

Tämä 2854,70 on Netto. Sensijaan, että väittäisit tämän olevan riittävää, minä pohtisin miksi blogisti maksaa yhteenlasketuista tuloistaan 56 % veroa. Johtuuko se siitä, että tuon summan 2854,70 joku saa tulonsiirtoina tekemättä mitään. Ansiotuloveron ja pääomatuloveron alaiset verotettavat ne maksavat.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin että kun maksaa ansiotuloistaan veroa hiukan päälle 20 % ja pääomatuloistaan noin 30%, niin yhteensä maksaa tuloistaan veroa 50%?

Mielenkiintoinen laskutapa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #11

Tomi Solakivi

Onhan tuossa tekstissä epätarkkuuksia, mutta näin blogisti kirjoittaa. Jospa hän puhuu omalta kohdaltaan kokonaisveroasteestaan, mutta sekin jää alle 50 %.

Blogisti ei ehkä ymmärrä, että täällä puututaan erityisen tarkasti pieniinkin yksityiskohtiin joilla ei ole varsinaisen sanoman kanssa mitään oleellista merkitystä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #12

Niin, "epätarkkuuksia" tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että tekstissä ei taida olla yksikään fakta oikein. Tekstissä menee iloisesti sekaisin bruttotulot ja nettotulot, veroaste on pielessä jne. jne.

Samoin, blogisti väittää kuuluvansa hyvätuloisimpaan kymmenykseen vertaamalla omia bruttotulojaan käytettävissä oleviin tuloihin. Todellisuudessa noilla bruttotuloilla tai niistä johdetuilla nettotuloilla kahden hengen ruokakunta on kaukana hyvätuloisimmasta kymmenyksestä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #11

Hyvä !! Minunkin vero % on paremmilla tuloilla vain 32

Käyttäjän pikarisen kuva
Mikko Pikarinen

Tekstissä taitaa olla brutto ja netto väärin päin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

"= 4 453,30 EUR/kk netto. Yhteenlasketun ansio- ja pääomatuloveron 56% jälkeen viivan alle jää kuukaudessa 2 854,70 EUR /kk, jälkeen kädessä on 300 euroa."

Tuota matikan taidoissani tai jopa ymmärryksessäni taitaa olla jotain pahasti pielessä....en todellakaan tajunnut.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Antti Brusi

Minä ymmärsin. Blogistilta puuttuu sitä sana tai lause,....... elinkustannusten ja menojen jälkeen kädessä on 300 euroa. Kai ne maksaa vuokraa tai yhtiövastikketta, syövät, harrastavat, pesevät, ostavat vaatteita jne. Niiden menojen jälkeen käteen jää 300 €/kk.

Taitaa loogisen ajattelun taidoissa olla jotakin pahasti pielessä, vai johtuuko vinoilu siitä, että blogisti on nainen ja ilmoittaa olevansa puoluekannaltaan Kokoomuslainen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo eli "muut Kulut" jäivät merkkaamatta ja säästöön jää tuo 300 ecua. Hyvä, että korjasit, vaikka jokin jäi vielä mättämään...:)

Nainen ja Kokoomus sillä ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Ei kantsi syöttää sanoja suuhuni.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hmm, en ole. Keskimääräinen nettotulo jää siihen 1200 euron kuukausitasolle.

Keskimääräinen tuntipalkka sen sijaan on hyvin matala, koska käytän työhöni rutkasti aikaa.

Mutta tuollakin nettoansiotasolla elää verraten mukavasti ulkomailla.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Henri, jos meikämannella ei olisi tiettyjä velvoitteita...olisin nanosekunnissa jossain siellä päin.

Pekka Pylkkönen

Niin. Työtön yksinhuoltaja ja muutama mukula Helsingissä tarkoittaa sitä että sossuntuillakin pääsee sinne Suomen suurituloisimpaan kymmenykseen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto
Pekka Pylkkönen

No jos laskee toimeentulotukilaskurilla yksinhuoltaja ja neljä lasta asemassa hyväksyttävässä 1350e kämpässä, kymppi per lärvi terveydenhuoltoon kuussa, satku sähköön, veteen, kotivakuutukseen, kaksi lasta päivähoidossa sekä maksuttomuus yle-verossa, niin ollaan aika tarkkaan 4000e nettotuloissa.

Päälle tulisivat ainakin Helsingissä noin 1000e vuodessa sossun maksamat lapsien harrastukset jne.

Että kyllä Suomessa voi rikastua jopa tulonsiirroilla :D

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #17

Taitaa tuon yksinhuoltajan nimi olla Mustanaamio ?

Laskurin mukaan noilla parametreilla saa 2900 euroa kuussa sossusta.

Mutta tällaisia 4 alaikäisen lapsen perheitä ei Suomessa montaa olen 2100 koko maassa.Ja vielä harvempi on sossun luukulla

Yksinhuoltajiakin on eniten itä-Suomessa, vähiten Uudellamaalla ja Pohjanmaalla

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Höpö höpö. Pelkkä päiväkoti vastaavilla tuloilla maksaa viitisen sataa. Nettotuloksi pitää tietysti laskea kaikki rahanarvoiset edut joista vastaavilla palkkatuloilla joutuisi maksamaan.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #26

Toimeentulotuki ei ole tulo päivähoitomaksua määritellessä, se on ilmainen .

Jos lasketaan näin niin silloin eniten tukia saavat hyvätuloiset.

Kotitalouksien saadut tulonsiirrot, I on pienituloisin 10 %, X suurituloisin 10%)

I 10910 / II 15255 / III 17077 / IV 17564 / V 17051 / VI 14239 / VII 13026 / VIII 12225 / IX 12219/ X 14784

Kuten luvuista näkyy keskituloiset kotitaloudet III/IV/V saa reilusti enemmän tulonsiirtoja kuin köyhin eli I desiili

Ja oikein rikkaat vielä enemmän esim WAhlroos ja Herlin maataloustukea, joka on pienviljelijän tulontäydennystä, 250000-300000 euroa

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #30

Tulonsiirtoihin kuuluu mm. myös kotitalouksien väliset tulonsiirrot, joten tilastosi ei ole vertailukelpoinen, jos keskustellaan yhteiskunnalta saaduista tuista. Ei toki ole ensimmäinen kerta kun oikaisen toistamaasi väitettä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #65

Selität eri asiaa, tämä on tulopuoli, sinä sekoitat nettomaksun

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #66

Minun mielestäni tulonsiirrot perheen sisällä ja yhteiskunnan sisällä ovat kaksi eri asiaa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #67

Ei ole siitäkään kysymys, tulonsiirrot tapahtuvat välillä terveet-sairaat, lapsettomat-lapselliset, työssäkäyvät -työttömät, työssäkäyvät -eläkeläiset

Ja tietysti hyvätuloiset-köyhät.

Tulonsiirroista voi myös arvioida paljonko ovat tulonsiirrot välillä hyvätuloiset-öyhät.

Se on n 3 miljardia

Kun avaltion aj kuntien menot ovat luokkaa 70 miljardia niin aika vaatimatonta tuo köyhien hyysäys on

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #26

Noita neljän lapsen yksinhuoltajaperheitä on n 2100 ja näistä sossun asiakkaita n muutama kymmenen Helsingissä

Joten 100000 yksinhuoltajaperheestä perheestä vain promillen osia on tuossa

Ilmeisesti aivan hirveä rasite veronmaksajille ? Maksetaanko menomatka Ruotsiin ?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

MInkäslainen informaation lopputulema tässä nyt on, kun sanat ja numerot eivät ole synkassa?

Jarmo Skog

Jotenkin kyllä vähän syö blogin uskottavuutta, kun "liiketalouden ja viestinnän opettaja (AOKK), äiti, yrittäjä ja PR-persoona. BBA, HTM (pro gradu -tutkija)" onnistuu noista luvuista laskemaan veroprosentiksi 56% ja vieläpä ilmeisesti laskemalla tulo- ja pääomaveron prosentit yhteen!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Saxberg tekee juuri sen saman "virheen" joka aina tehdään näissä propagandistisissa valitusvirsissä. Hän väittää, että "pakollisten maksujen" jälkeen jää käteen 300 euroa kuussa, josta sitten maksetaan päivähoitomaksu. Elämisen jää siis...?

Asia paljastuukin heti seuraavassa, kun Saxxberg mainitsee "verottomat tulot", harmaat tulot. Valittajat pääsääntöisesti sotkevat "vahingossa" verottomat ja verotetut tulot. Tosiasia on kuitenkin, että tulonlähteestä riippumatta kaikki tulot ovat tuloja, ja käteen jää se, mikä jää kokonaistuloista käteen, ei se, mikä jää verotetuista tuloista käteen.

Elatusmaksut ovat tuloa. Kilometrikorvaukset ovat tuloa. Päivärahat ovat tuloa. Jos eivät olisi, Kike Elomaa olisi ennen kansanedustajuuttaan joko kuollut nälkään tai nauttinut(?) ravinnokseen bensiiniä.

Saxberg olisikin rehellinen - ennen kaikkea itselleen - jos hän laskisi yhteen KAIKKI tulonsa, myös ne harmaat tulot, kuten elatusmaksut, ja kertoisi, mikä on hänen maksamansa valtionvero KOKONAISTULOISTA, tulonlähteestä riippumatta.

Ihan, ettei mene urkkimiseksi ja tirkistelyksi, oma valtioveroprosenttini kokonaistuloista oli viime vuonna 1,27 %.

Entä sinun, lukija?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Selittäisikö Heyno, millä logiikalla elatusmaksujen saajan pitäisi maksaa niistä veroja? Elatusmaksuthan on jo kertaalleen verotettu maksajan verotuksessa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Missä kohdassa esitin että niistä pitäisi maksaa veroja?

Mitä ovat sellaiset tulot, joista joku ei olisi jossain vaiheessa jo maksanut veroja?

Pekka Heliste

Ei ole maksettu veroa, elatusmaksun voi vähentää veroista.En tiedä voiko kokonaan , mutta se on niitä harvoja vähennyksiä, joka suoraan alentaa maksetun veron määrää

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #25

Elatusmaksuista voi vähentää veroista 1/8.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #35

Ja tämä keskustelusäie elatusmaksuvähennyksistä liittyy blogisti Saxbergin kertomiin käteen jääviin tuloihin tavalla, jonka varmaan seuraavaksi kerrot.

Kiitos jo etukäteen.

Tapani Kemppainen

Tuo lähes 4500 euro netto tarkoittaa vähintään noin 7000 euron bruttotuloja kuukaudessa eli erikoislääkärin liksoja, jos koostuu puhtaasti ansiotuloista. Jos näillä ei kahden hengen perhe pärjää, niin jossain on vika.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mikäs elatusmaksun vähennys on? Muistaakseni 80-100e max, jos hyvin käy eli paljon maksaa. No itse en ole tarvinnut.

Kaikkiaan veroja on liikaa. Eikä edes merkittävä nostaminen auta ongelmiin. Paljon puhuttu solidaarisuusvero ei tuo paljon kassaan. Kassaan pitäisi saada +5miljardia. Kaikkiaan suomi ottaa velkaa 16 miljardia tänä vuonna. Lainanhoitoon menee lähes puolustusbudjetin verran. Julkinen sektori on kaikkine tasa-arvo toimistoineen, polkupyörän lainauksineen julistettu pyhäksi. Kaikki edut siellä pitää säilyttää, lyhyet työpäivät jne....

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

t ymmärtänyt verotuksen vaikutuksen täysin väärin. Yhteiskunta EI ole liikeyritys, eikä verotus ole nollasummapeliä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

En ole niin väittänytkään

Mutta veroja on liikaa julkisen osuus on liian suuri. Tuotteena myös kaikenlaista hömppää. Vapaus kyseenalaista.
Suuri osa maksamistani veroista tuhlataan toisten parempiin etuihin, lyhyisiin työpäiviin, pitkiin lomiin, lukuisiin tykypäiviin, kulttuuriseteleihin jne...
Ei ole nollasummapeliä ei.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #31

Maksamasi verot eivät katoa mihinkään, ne ovat edelleen kierrossa ja mahdollistavat osaltaa oman(kin) elintasosi.

Siinä ole oikeassa, että erilaisia veroja on liikaa. SSamoin vähennyksiä jne. Pelkästään perus-verolakeja on voimassa tällä hetkellä yli 800 sivua, mikä on täysin järjetöntä. Ja lisää on tulossa, koska kukaan ei uskalla edes ehdottaa siivousta. Ainakaan kukaan poliitikko.

Julkisen osuus on sekä teoriassa että käytännössä täysin mahdotonta määritellä, se on puhtaasti propagandistinen jako, kuten olen (sinullekin) moneen kertaan todennut ja selkeästi osoittanut.

Verotus ja sen mahdollistamat tulonsiirrot ovat yhteiskuntamme taloudellinen ja sosiaalinen perusta, niiden ja koulutuksen lisäksi meillä ei oikeastaan ole mitään taloudellisia voimavaroja.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ei tämä järjestelmä ole mikään ainoa mahdollinen. Se on vieläpä hyvin tuhlaileva ja epäoikeudenmukainen. Ei ainakaan sellainen onnela mitä meille halutaan syöttää. Toisille se sitä varmaan onkin.

Aito valinnanvapauskin siitä puuttuu.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Pistäpä vähän konkretiaa tuohon. Valittamisen osaamme kaikki.

Ainakin eduskunnan kokoonpanon suhteen on melko täydellinen valinnanvapaus: Jokainen täysivaltainen kansalainen saa olla ehdokkaana ja osallistua valitsemiseen. Jos sitten ei kannatusta löydy, niin ei kai se valintaonelma ole?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Minähän pistin jo useamman esimerkin. Ja onhan niitä parempiakin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #48

"Onseniiiiivvväärin" ei ole konkretiaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #49

Onko lukutaidossa vai ymmärryksessä vikaa?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Jos "talous" toimii, kuten rahaohjasteinen talous toimii, kooten tuottoja sinne minne tuotot koostuvat, on ihan sama millä tavoin systeemin toimintaa tehostetaan. Lopputulos on aina se että rikkaat rikastuvat ja köyhiä de facto eliminoidaan.

"Taloudessa" on vain yksi "laki":

Taloudelliset "realiteetit" = rikkaiden ihmisten edut.

On sama ryöstetäänkö röyhkeämmin vai annetaanko systeemille aneina synninpäästölahjoituksia. Mitä paremmin systeemi saadaan toimimaan, sitä kauheampaa jälkeä se köyhien ihmisten elämään tuottaa.

Puheet ovat toki niin tekopyhiä kuin poliittiset puheet vain olla voivat. Vaalilupauksien totaalinen pettäminen ei estä nyt ärhäkästi muistuttamasta siitä, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta ja "elämme demokratiassa".

Nyt saa vapaasti unohtaa, että demokratia todellakin oikeasti olisi luottamukseen perustuva järjestelmä, joka ensimmäisenä ehdottomana edellytyksenä tarkoittaa sitä että valtaan päästyä pidetään kiinni niistä arvoista joilla kannatus on saatu.

Kuulkaa miten ne nyt ovat ylpeitä leikkauslistoistaan! Nyt meidän kaikkien pitäisi riemuita siitä että hyvinvointivaltio säilytetään leikkaamalla kaikkein pienituloisimmilta eläkeläisiltä asumistuet!

Luulenpa että hyväosaisten antamat rahataloususkonnon aneet eivät juuri hallituksen nauttimaa luottamusta nosta. Lahjoittajat tekevät itsensä ajattelevien kansalaisten silmissä typeryksiksi -- ei siksi, että heidän tekopyhyytensä paistaisi kaikkien silmiin kuin kimalteleva kolikkoaurinko, vaan siksi, että yhä useampi tajuaa ettei systeemivirhettä korjata syöttämällä systeemille lisää toimintaedellytyksiä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Blogikirjoituksesta heijastuu lähinnä se, miten kehnosti hallitsijapiirit tuntevat tavallisen kansalaisen elämää...

Vähätuloiselle blogistin esittämät summat tuntuvat lähinnä lottopotilta. Sitä nuo hyvätuloisessa kuplassaan elelevät eivät lainkaan osaa käsittää.

Pekka Pylkkönen

Ja kun duunari käy katsomassa paljonko sossusta saisi Helsingissä, se tuntuu jo liki lottovoitolta.

Sitä ei toimeentulotuella kaikesta valittava osaa ymmärtää ollenkaan.

Kun kaikki laskut, vuokrat, päivähoidot, sähköt, vedet, kotivakuutukset, terveydenhuoltomenot jne maksaa niin saa vain haaveilla että lärviä kohden jäisi viisisataa näppiin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #47

Eikös sinun järkevänä ja taloudellisena yrittäjänä kannattaisi sitten lopettaa ne duunit, mennä sossuun ja lakata valittamasta?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #50

Yritän kertoa kuinka älyttömältä sosiaalitukien tasosta valittaminen tuntuu.

Teen duuniani koska koen sen mielenkiintoiseksi, haastavaksi ja siinä on aina pieni mahdollisuus onnistua paremmin kuin palkkatyössä.

Jos raha olisi ykkösprioriteettini, menisin töihin jollekin toiselle.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #47

P.P:"Sitä ei toimeentulotuella kaikesta valittava osaa ymmärtää ollenkaan."

Mitä minä olen seurannut, niin sinä se valitat eniten tästä toimeentulotuesta. Kuten tuossa joku jo ehdotti(itsekin olen tainnut), niin eikös kannattaisi heittäytyä sossun elätiksi ja lihapatojen ääreen ja lakata marisemasta?

PS näin työttömänä ja 500€/kk "tienaavana" maksan yle-veroa, kuten uskoakseni nämä toimeentuloasiakkaatkin. Tästä kun vielä maksan kaikki muutkin menoni, niin saa vain haaveilla että jäisi 500 näppiin edes itselle.

Anna Heinonen

Mirita kirjoitat kuvauksessa itsestäsi olevasi:

"Kansanedustaja Hjallis Harkimon avustaja, liiketalouden ja viestinnän opettaja (AOKK), äiti, yrittäjä ja PR-persoona. BBA, HTM (pro gradu -tutkija). "

Linkedin kertoo sinun olleen opettajana HEO:lla eikä AOKK:lla. Opinnoista mainitaan:
University of Vaasa Master's Degree, Intercultural Studies in Communication and Administration
2014 – 2016

Tarkoittaako HTM profiilissasi hallintotieteiden maisteria vai tilintarkastajan tutkintoa?

Kumpi on päivittämättä, Uuden Suomen profiilisi vai Linkedin tiedot?

Reino Jalas

Vaikka pikaisena korjauksena tehdyt “netto..brutto” -tekstien korjaukset otetaan huomioon, niin onkohan tämän blogin sisällössä edelleenkään mitään, edes osin käyttökelpoista tolkkua?

    “Suomen tulonjakotilastossa hyvätuloisia voidaan tarkastella kahdella tavalla. Joukolla, johon kuuluu 53 000 henkilöä tai joukolla, joka kattaa 533 000 ihmistä. Ensin mainittu yksi prosentti väestöstä saa nettotuloja vähintään 6 630EUR kuukaudessa (80 000EUR/vuosi) ja laajempi otanta, 10% hyvätuloisista, tienaa vuodessa vähintään 41 000 euroa palkkana ja/tai tulonsiirtoina.”

Mistä lähtien myös sylivauvat ovat olleet joko hyvätuloisia tai pienituloisia? Nyt ne kuitenkin ovat. Kun uutena menetelmänä maan 5.33 miljoonasta asukkaasta nipsaistaan 10% ja saadaan 533.000 hyvätuloisen, vuodessa 41.000 € tienaavien porukka kasaan.

---
Hjallis sanoi etsineensä pitkään eduskunta-avustajaa. Valintakriteerinä oli hyvä ruotsinkielen taito, että voi vastata sähköposteihin. Mutta iskeekö tuo nyt toista kautta takaisin... alemmilla kieliperäisillä pisteillä ohi jonon korkeakouluun ... ja päälle superlyhyt matikka.

Tulee mieleen KOK ex-kansanedustaja Hanne-Leena Hemmingin laskelma jossa Sahuri Hakkarainen sai “puolet Portugalin tuesta” , eli 400 milj. € verran avustuksia omalle sahalleen.
Joskus se vaalea ajatus vaan lentää tosi hyvin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Meitä kismitti korkeat verot" Ketkä "meitä", en ole koskaan valittanut veroista, en edes silloin kun sorvin vieressä tai paperikoneen kyljessä yötä päivää töissä olin. Ainoa vero joka on kismittänyt oli kirkollisvero ja sen maksamisen lopetin jo 40-vuotta sitten. Kokoomuslaisilla on hurja halu selitellä ja etsiä kissojen ja koirien kanssa syitä hyvinvaltiomme alasajolle,siitähän täsääkin blogissa on perimmältään kysymys.

Käyttäjän StewartGriffin kuva
Stewart Griffin

Kyllä taas blogisti antoi niin asiantuntevan kuvan itsestään, hohhoijaa.

Mutta komee kuva...

Käyttäjän MikaSoutukorva kuva
Mika Soutukorva

Voisiķos mirita tässä paljastus vyyhdissään sitten kertoa paljonko sitä tulee tuloa josta ei sitten niitä veroja maksetakkaan

Käyttäjän PenttiOPitknen kuva
Pentti O Pitkänen

Eläkkeellä olevan kommentti: kannattaa hieman purkaa ja aukaista mistä ne tulot todella tulee. Hyvä kun tuotiin esiin tämä puoli.
Mm.Työkyvyttömyyseläkkeellä olevia on paljon noin +-1000 euron nettoeläkkeellä ja maksavat samoja maksuja, lääke ja sairaskuluja ehkä enemmän, poislukien lapseen kohdistuvat maksut. On myös asuntovelallisia, pakosta autoa käyttämään joutuvia jne.. jotka ovat lirissä, kun eläkkeet eivät ole tosiasiassa nousseet vuosiin. Ihmetyttää se, että senioriväestö on laitettu paarialuokkaan, jota ei edes noteerata yhteiskunnallisessa keskustelussa. Olemme samalla tavalla kuluttajia ja kansalaisia joilla tulisi säilyä ostovoima.Emme pistä sukanvarteen varojamme. Työeläkevaramme ovat eläkevakuutusyhtiöiden hallinnoimissa kassoissa, joista niitä sijoitetaan vaihtelevasti. Nämä varat eivät ole valtion budjetissa, joten ihmetyttää niiden kanssa puuhastelu. Tarvitsemme eläkkeemme täysimääräisenä ja leikkaamattomina, eläkelupauksen mukaisina käyttöömme. Oma eläkkeeni kuuluisi olla 1940.00 euroa, josta mielelläni maksaisin siihen kohdistuvat maksut ja verot. On vaikeuksia tulla toimeen leikatulla ja lainatulla ja sotketulla indeksillä höystetyllä tonnilla nyky-Suomessa. Tähän tullaan varmasti palaamaan.Toivon eläkeläisten aktivoitumista.

Pekka Pylkkönen

Onko sinulla mitään näyttöä siitä että eläkkeet eivät ole nousseet vuosiin? Tilastojen mukaan ne ovat nousseet jatkuvasti ja paljon. Siis reaalisesti.

Käyttäjän PenttiOPitknen kuva
Pentti O Pitkänen

Pylkköselle; on ne eläkkeet nousseet minäkin aloitin noin puolta vähemmästä vuonna 2003. Kun nyt eletään vuotta 2015 ja työeläkkeet nousivat 0,39 % on minunkin eläkkeeni noussut 15 vuodessa toisen puolen. Se miten reaalinen tuo nousu on elinkustannuksiin ja muihin menoihin nähden jätän vaikka sinun laskettavaksi. Eläkkeellä olevana näen ja annan itselleni vapauden katsoa pankkitiliäni ja tuloja ja menojani jotka tosin on välttämättömyyden pakosta sopeutettu jo säästöliekille. Peräänkuulutan vain sitä, että työeläkkeet pitäisi maksaa eläkelupauksen mukaisesti ja maksaa Lipposen hallituksen leikkaamat ja indeksin leikkausten kurittamat rahamme takaisin. Eläkeläiset nauttisivat mielellään täysimääräisistä eläkkeistään, jotka ovat palkanlisiä menneistä ajoista. Ne ovat työantajien ja työntekijöiden yhdessä maksamia summia, osana senaikaisia palkkoja. Ne ovat nyt työeläkevakuutusyhtiöiden käytössä. Niitä on nyt 184 miljardia euroa. Suurin osa eläkeläisistä on ns. pieneläkeläisiä.

Pekka Pylkkönen

Ne ovat kasvaneet koska nykyduunareilta ja -yrityksiltä revitään huikeaa 25% eläkemaksua. Jos eläkemaksut olisi pidetty vaikka 80 - luvun tasoilla niin eläkkeenne olisivat ehkä puolet nykyeläkkeestä.

Pekka Heliste

Eläkerahastoista maksetaan paljon muita kuin ns vanhuuseläkkeitä.

Esim työykyvyttömyyseläkkeitä , leskeneläkkeitä , koulutusta, ym

Vanhuuseläkkeet ovat vain osa eläkerasituksesta

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Onnittelen Hjallista onnistuneesta avustajavalinnasta;-)

Valitsit ilmeisesti valokuvan perusteella?

Juha Merisaari

Nyt Hjalliksen kannattaa olla tarkkana siitä mitä avustaja tuo pöydälle. Oliko se brutto, netto vai taara?

Käyttäjän PenttiOPitknen kuva
Pentti O Pitkänen

Suosittelen kaikille jotka ovat kiinnostuneita omasta tai yleensä eläkeläisen asemasta ja toimeentulosta VTT Kimmo Kiljusen kirjaa "Eläkeläisten taitettu itsetunto, seniorikansalaisena nyky-Suomessa". Minerva 2015.

Timo Pitkäranta

"Asumisen kustannusten, opintotuen ja –lainan takaisinmaksuerien jälkeen kädessä on 300 euroa, joilla kattaa päivähoitomaksun"

Helsingissä on sen verran kalliit asunnot, etten voi edes unelmoida mistään autosta. Millaisella autolla itse ajat? Millaisessa asunonossa asut?

Toimituksen poiminnat