Mirita Saxberg Järjen ääni

Eroperhevapaauudistus

Opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen kiirehtii uudistuksia perhevapaisiin yhdessä Kokoomusnaisten kanssa. Tänään julkaistussa tiedotteessa hän toteaa, että hallitusohjelman mukaisen tukijärjestelmien uudistamisen tavoitteena on parantaa työkykyisten ihmisten mahdollisuuksia työssä käyntiin. Perheiden hyvinvointia ja työelämän tasa-arvoa edistäviä uudistuksia on tehtävä pian. Tulevaisuudessa kaikkien tulisi saada ilmainen osa-aikainen varhaiskasvatus. Olen ministerin kanssa ehdottomasti samaa mieltä.

Millaisia uudistuksia sitten kaivataan?

Nykyisellään perhevapaajärjestelmä syrjii naisia ja naisvaltaisia aloja. Vauvauutiset ovat monesti onnellisia perhetapahtumia, ihan kuten kuuluukin. Niihin kuitenkin suhtaudutaan työpaikoilla hyvin eri tavoin; äitejä onnitellaan ja pohditaan milloin hän jää äitiyslomalle. Miehiä onnitellaan ja pohditaan milloin pidetään varpajaiset. Etenkin miesvaltaisilla aloilla on harvinaista että miesten oletetaan jäävän pois töistä pitkille isyyslomille.

Tämä johtuu siitä, että vanhempainvapaan käyttävät yleisesti äidit. Sitä seuraavan kotihoidon tuen käyttävät yleisesti äidit. Vanhenpainvapaan korvauksen perusteena on äidin palkka ennen lapsen syntymää. Mikäli äiti on pysynyt pois työelämästä kahden tai useamman lapsen syntymän välillä maksimissaan kolmen vuoden ajan, tuen perusteena pidetään edellisen ansiotyön palkkaa (tai yritystuloa). Tunnen äitejä, jotka eivät ole käyneet työssä yhdeksään vuoteen, sillä lapset on hankittu tämän tukijärjestelmän mukaisesti kolmen vuoden sykleissä. On hienoa että nyt tehdyt uudistukset tasaavat "vauvalaskua" naisvaltaisilla aloilla, mutta paljon on vielä tekemättä.

Olen pelkästään iloinen, jos ns ydinperheissä lasta voidaan hoitaa kotona ainakin kolmevuotiaaksi saakka. Vanhemman läheisyys on ehdottomasti pienen lapsen etu. Vanhempia on kuitenkin yleensä aina kaksi, vaikka nämä eivät asuisikaan yhdessä. Lapsen edun mukaista on sallia lapselle mahdollisuus nauttia molempien vanhempien läheisyydestä mahdollisimman tasavertaisesti - etenkin eroperheissä. Ikävä kyllä, tätä nykyinen perhevapaajärjestelmä tukee erittäin huonosti. Etävanhempia on vielä enemmän kuin kahdessa kodissa asuvia lapsia. Oppilaaksiottoalueiden - varhaiskasvatus- ja koulupaikkojen määräytymisien kannalta - sekä lapsilisien ja muiden tukien takia olisi tärkeätä, että eroperheiden lapset huomioidaan lainsäädännössä.

Miten lapset ja vanhemmat voisivat paremmin?

Ministerin mielestä vanhempainvapaajakson pidentäminen ja kotihoidontuen lyhentäminen olisi tasapuolisin ratkaisu. Olen samaa mieltä. Lisäksi päiväkotipaikkoja on oltava riittävästi jokaisessa kunnassa, eivätkä ryhmäkoot saa missään kasvaa liian suuriksi. Tarvitaan lisää ammattitaitoista henkilökuntaa. Eroperheiden lapsilla pitäisi olla mahdollisuus asua virallisesti kahdessa osoitteessa. Vanhempien pitäisi voida jakaa lapsilisät ja tuet, mikä tasaisi elatusmaksuja ja vähentäisi huoltajuuskiistoja.

Yhdenkään vanhemman ei pitäisi joutua valitsemaan onko hän etävanhempi vai lähivanhempi. Lapsella pitäisi olla luonnollinen pääsy sekä äidin että isän luo, asuivat vanhemmat sitten yhdessä tai erikseen. Inhimillisten syiden pitäisi olla keskeisin lähtökohta perhevapaauudistukselle. Raha ja työ seuraa luonnollisesti perässä, sillä hyvinvoivista lapsista kasvaa hyvinvoivia isiä, äitejä ja työntekijöitä. Perhevapaauudistus on paikka Suomen hyvätuottoisimmalle investoinnille!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit ()

Piia Leväsluoto

Oletko aivan miettinyt tämän asian käytännön toimivuuden varsinkin riitaisissa eroissa ja niissä tapauksissa missä toinen vanhempi ei halua tavata lasta? Kuinka takaat luonnollisen pääsyn? Mitenkä tämä toimisi niissä eroperheissä joissa aloitetaan etäännyttäminen toisen vanhemman puolesta? Pitäisikö kuitenkin tosiasiallisesti keskittyä Lastensuojelun ongelma kohtii kuinka se tänä päivänä aiheuttaa kriisiä, hätää ja sairauksia perheissä.. Lastensuojelulaki on täysin tulkinnanvaraista ja ilmoituksia saa tehdä ihan vapaasti nimettömästi perheet juoksee kieli vyönalla tapaamisissa peläten huostaanottoja joissa he joutuvat eroamaan lapsesta jonkun typerän koti asian takia ja näin ollen sosialiviranonaiset päättävät lapsen asiat "edunmukaisesti" huonosti rajaamalla tapaamisia, tekemällä oikeasti työtä että lapsi pääsee kotiin, tässä tapauksessakin jos vanhemmat eronneet toisen ei tarvitse maksaa elatusta vaan Kela maksaa sen huostaanottajalle ja toinen huoltaja maksaa omasta pussista joten elatus tulee tuplana.. Ja jos olisin niin että molemmat ovat 0 tuloisia niin huostaanotto nosto Kelan elatuksen kaksinkertaisesti yhdestä. Kun eroperheessä lähivanhempi saa vain YHDEN elatustuen??? Mikäs idea tämä on? Ja onko niin tosiaan että avohuollontukitoimet mitä perheille tulisi ensisijaisesti tarjota kunnat maksaa omasta pussista ja huostaaoton kustantaa valtio?? No onko ihme että huostaaanotossa on järsisyttävää bisnes politiikka.. Eikö tämäkin pitäsi mennä niin että avohuolto olisi ensisijainen jota valtio tukee.. Huostaanotot todella laskisi ja niiden tarpeellisuus arvioitaisiin hyvin tarkkaan. Toivoisin että keskittäisitte nyt voimanne ihan oikeisiin ongelmiin ja näihin mitkä ovat suurimpia ja keskittykää ja katsokaapa tilanteita kokemuksien pohjalta. Ja sitten voitte miettiä kuinka tuet jaetaan vanhempien kesken jos toinen vanhempi ei tosiaan halua nähdä lastaan.. Miksi hänen kuuluu saada etuja jotka on lapsen? Kuka on päättänyt tehdä ongelman siitä että vaimo jää kotiin hoitaan lasta en ole vielä kenenkään äidiksi kuulleen valittaneen että haluan töihin vaan nimenomaan on itse halunneet jäädä kotiin. Miksi haluatte jatkuvasti hallita meidä aikuisten omia päätöksi ja rajata mahdollisuuksia olla kotona.. Oletteko yhtään ajatelleet mikä tämän päivän tilanne on oikeesti kaikkien asioiden suhteen.. Ja mikä on syy todelliseen talousongelmaan.. Ja mikähän on oikeesti syy että nuoret jää asemalle menemättä eteen päin.. Kiitos!

Toimituksen poiminnat