Mirita Saxberg Järjen ääni

Helsingistä sinkkuelämän suunnannäyttäjä

  • Kuntapäättäjien vastuulla on huolehtia, että hyvinvointi kasvaa myös yhden vanhemman perheissä.
    Kuntapäättäjien vastuulla on huolehtia, että hyvinvointi kasvaa myös yhden vanhemman perheissä.

Noin puolet suomalaisista asuu yksin. Yksinasujista suurin osa löytyy Helsingistä. Alle kolmekymppisten yksinasuminen on yleistynyt viime vuosina. Liki 30 prosenttia helsinkiläisistä huoltaa lastaan yksin. Yli 65-vuotiaiden yksinasuminen on kauan ollut kasvava trendi. Sinkkuelämä maksaa enemmän.

Kaikki yksineläjät eivät ole yksinäisiä. Silti yksinäisyyden tunne ja syrjäytyminen opiskelu- tai työelämästä aiheuttavat pahimmillaan päihde- ja mielenterveysongelmia ja miljardien hoitokuluja. Kaikki yksineläjät eivät myöskään asu täysin yksin. Moni lapsi asuu vuorotellen etä- ja lähivanhempansa luona. Päiväkoti- ja koulupaikka määräytyy lähivanhemman asuinpaikan mukaan. Työn ja perheen yhdistäminen on hankalampaa yksin kuin kahdestaan.

Hallitus päätti syksyllä perhevapaauudistuksesta, joka lisää perheiden hyvinvointia ja työelämän tasa-arvoa. Jää kuntapäättäjien vastuulle huolehtia, että hyvinvointi kasvaa myös yhden vanhemman perheissä: löydetään hoitopaikat läheltä, parannetaan harrastusmahdollisuuksia ja alennetaan elämisen kustannuksia. Helsingissä on jo päätetty säilyttää pienet ryhmäkoot ja oikeus päivähoitoon vanhempien työtilanteesta riippumatta.

Vuosi sitten peräänkuulutin eroperhevapaauudistusta, joka parantaisi lapsen oikeuksia käydä sopivinta koulua ja saada kaksi lähivanhempaa eron jälkeenkin. Nyt olen tehnyt valtuustoaloitteen siitä, että harrastukset olisivat osa koulupäivää. Lasten iltaharrastuksissa käyminen koetaan raskaaksi useissa perheissä. Kaikilla yhden vanhemman kanssa asuvilla lapsilla ei ole niihin mahdollisuutta ollenkaan.

Olen hyvilläni, että tuore kaupunkistrategia lunastaa jokaisen vaalilupaukseni; syrjäytymiseen ja koulukiusaamiseen aletaan puuttua tehokkaasti. Päivähoidon maksuja pyritään alentamaan, yrittäjien toimintaa helpotetaan, sekä taataan laadukkaan elämänmittaisen oppimisen ja koulutuksen laatu. Kaupunkisuunnittelussa huomioidaan pienten asuntojen kysyntä, jotta asumisen hinta alenee. Terveys-, liikunta- ja kulttuuripalveluiden saatavuus ovat takeita tasapuolisesti jakautuvasta hyvästä elämästä.

Kuten yli neljännes helsinkiläisistä, minä katson kaupunkia sinkkujen silmin. Näen, että tulevaisuuden Helsingissä ei ole yksinäisiä yksin asuvia aikuisia eikä taustansa vuoksi eriarvoisia lapsia. Helsinki on suomalaisen sinkkuelämän suunnan näyttäjä.

Julkaistu Elävä Helsinki -lehdessä, syksy 2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

Mitä yrität kertoa, sillä käsitteesi ovat iloisesti sekaisin, koska sinkku tarkoittaa henkilöä, joka ei koskaan ole elänyt missään liitossa, joten leski , eronnut tai yh-vanhempi ei ole sinkku.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sinkuksi ei myöskään tee taloudellisista, sosiaalisista tai tukipoliittisista syistä eri osoitteessa asuminen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"He eivät siis enää ole kaksi, he ovat yksi. Ja minkä Kela on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako."

Mihin täällä enää kirkkoa tarvitaan kun kela hoitaa vihkimiset. Mahdollista vain Suomessa.

Vihkitodistus ei riittänyt esteeksi - Kela "naitti väkisin" vuokraemännän ja vuokralaisen .
Edes vuokraemännän vihkitodistus ei vakuuttanut Kelaa siitä, että tämä oli naimisissa aivan toisen miehen kanssa.
Asumistuki evättiin.
IL

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Ei se oikein hyvältä kuulosta, olla yksin, elää yksin tai olla sinkku vapailla markkinoilla. Olen perheen kannalla, vaikka perhettä minulla ei olekaan. Sujuu se toki näinkin, kunnes kaikki ( ehkä ) on toisin. Ihmisiä voi toki tavata asumismuodosta riippumatta.

Olen nähnyt läheltä, lukenut kaukaa tapahtuneita eroja, joita ei olisi uskonut edes tapahtuvan. Kun 20- vuotta tutut ovat olleet yhdessä ja sitten tulee se erottava tekijä kuvioihin. Mutta, "et itkeä saa Argentina". Tunne on se tärkein tekijä, mistä tai kenestä pitää, "nyrkistä kulissirakkaudessa" ei ainakaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Voisiko Kokoomus tehdä vaalilupauksen yksinäisille eläkeläisille?
Nyt kun on leikattu,veroja ja hintoja nostettu.Eläkeindeksin korotus jäädytetty -15-19.
Oikaista eläkeläisten verotusta.
(Kuten Häkämies lupasi -07 vaalilupaksena)
Miettiä miten "Sinkku" eläkeläisen elinkustannuksia saataisiin alas kun vuokraa,sähköä,ruokalaskun maksajaksi ei ole toista osapuolta.
Hinnat,Alv samat kuin perheellisillä.

Ja niitä yksinäisiä eläkeläisiä on paljon .
Leskeneläke 7 500e/kk (100 hyvätuloiselle)
Keskim.leskeneläke 550e/kk

Pienin n.120e/kk
Joka on se köyhin .Joka tarvitsee asumistukea ,mahdollisesti toimeentulotukeakin
Jotka kumpikn vähentää takuueläkettä. (Laki -94 Kepu/kok)
Käteen pienen kansaneläkkeen verran.n.550e/kk
Joka ei tarvitse "köyhien" tukia saa täyden takuueläkkeen.Omaisuus ja pääomatulot ei vähennä takuueläkettä Kepu/kok laki-10)

JK.Mihin muuten 7 500e/kk leskeneläkettä tarvitaan ,jos on pääomatuloja ja omaisuutta? Jos on pakko kelan vähistä rahoista jotain yhdenvertaisuuslain takia maksaa eikö kaikille riittäisi Yhdenvertaisesti vain Takuueläke?

Toimituksen poiminnat