Mirita Saxberg Järjen ääni

Helsingin sote-Kokoomus nyökkää rivissä

Helsingin kaupunginvaltuuston ylimääräisen kokouksen alussa kuultiin liki puolen tunnin mittainen pormestari Vapaavuoren puhe, jossa hän keräsi valtuutetut tiukasti yhteen rintamaan sote-ja maakuntauudistusta vastaan. Valtuustosalin puhujapöntöstä käsin kerrattiin eduskunnassa lausunnoilla olevan uudistuksen puutteita viiden tunnin ajan, vaikka yhden kaupungin valtuutetut eivät voi päättää koko maan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Helsinki ei ole eduskunnan pikkuparlamentti, mutta me valtuutetut vastustimme hallituksen esitystä kuin yksi suuri oppositiokuoro.

Helsinki on Vapaavuoren rohkealla johdolla ottanut oikeuden älähtää, kun hallituksen esitys kalahtaa. Ja se kalahtaa kipeästi helsinkiläisiin. Viher-vasemmiston ryhmäpuheista selvisi pahimmat uhkakuvat siitä, miten helsinkiläisten terveyspalveluiden taso olisi laskeva ja palvelumaksut nousevia. Kokoomus nyökkää rivissä. Minä mukana.

Helsingille asetettu paine tuottaa kolmasosa koko hallituksen kaavailemasta säästöpaketista on suhteettoman suuri. Kohtuuttomiin säästöpainesiin on ynnättävä todellinen uhka siitä, että maakunnat eivät pysy tiukoissa budjeteissaan. Tällöin valtio on terveyspalveluiden rahasampo ja uusimaalaiset työssä käyvät veronmaksajat sekä yrittäjät muiden maakuntien rahanpumppukoneisto. Maakuntaperusteinen sote-uudistus ei ole Helsingin kannalta imarteleva hanke. Helsingin valtuuston sietääkin älähtää!

Ei tarvita kristallipalloa sen huomaamiseksi, että esitetty uudistus ei tule tuottamaan hallituksen aikomia säästöjä - päin vastoin. Keskeisin säästöjä tuova vipuvoima olisi kilpailu yksityisten ja julkisten terveyspalveluita tuottavien yritysten välillä. Lisäksi tarvitaan tervettä kilpailua yksityisten palveluntarjoajien välillä. Nämä edellytykset eivät nyt toteudu eduskunnan valiokuntakäsittelyssä olevassa mallissa, kaikista Kokoomuksen alkuperäistä aikomuksista huolimatta.

Olen huolissani pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksista tehdä voittoa sote-palveluiden tarjoajina. Uskoin aiemmin, että valinnanvapausmalli notkeuttaa esimerkiksi vanhusten kotiin saamia pienten yritysten tarjoamia hoivapalveluja. Uskoin, että me tavalliset terveyspalvelujen asiakkaat saisimme parempaa palvelua nopeammin. Uskoin, että sote-mallia viilataan asiantuntijalausuntojen pohjalta niin, että se parantaa pk-yritysten jalansijaa sote-markkinoilla.

Nyt on hankala uskoa, että uudistus toisi uusia liiketoimintamahdollisuuksia pienille yrittäjille. Päin vastoin: uudistus luo rajoitteita sote-alan pk-yritysten toiminnalle ja hankaloittaa uusien yritysten syntymistä. Sosiaalihuollon ohjauksen ja neuvonnan tuottamiselle nyt esitettyjen vaatimusten vuoksi ei ole käytännössä mahdollista, että pienyritykset voisivat toimia sote-keskuksina. Tämä olisi suomalaisen kilpailukyvyn ja työllisyyden kannalta tähdellinen etu uudistuksessa.

Lisäksi, maakunnille ei ole esitetty sellaista vastuuta palvelumarkkinoiden toimivuudesta, jollaista Helsinki strategiassaan linjaa. Toisaalta, onko Helsingin strategisilla toimilla mitään väliä, kun valta hoitaa omat sote-palveluasiamme viedään nyt meiltä pois?

Yllä esitetystä huolimatta sote-markkinat ja alan työntekijät ovat odottaneet ratkaisua jo liian kauan. Riveistämme löytyy varmasti myös kansanedustajia, jotka ovat odottaneet uusia terveysjätteihin aukeavia johtajapaikkoja jo liian kauan. On sääli, että kansalaisten terveys tuntuu olevan jälleen keppihevosena vaalitaistossa puolueiden sisällä ja puolueiden välillä. Jää nähtäväksi, onko kamppailussa nyt kyse vain eduskuntavaali- vai myös maakuntavaalimenestyksestä. 

Toivon jälkimmäistä, sillä eduskunnan olisi nyt vastuutonta jättää ottamatta askel koko maan sote-palveluiden kehittämiseksi. Vaikka helsinkiläisten asialla seison hyvin mielin kaupunginvaltuustossa käsillä olleen maakuntamallin lynkkaavan kannanoton takana, hallituksen esittämä sote-malli on ilmeisesti parasta, mihin tämän maan demokratia kykenee.

Koska en kaupunginvaltuutettuna tai Uudenmaan maakuntavaltuutettuna istu ratkaisevalla napinpainajan paikalla, harras pyyntöni kansanedustajille on seuraava: uudistusta ei saa tehdä pienten suomalaisten yrittäjien palvelutarjonnan ja markkinaehtoisen kilpailun mahdollisuuksia polkien.  Eikä siten, että perusterveet helsinkiläiset joutuvat maakuntamallisen soten lapsentautien maksumiehiksi.


#yrittäjät #yhtiöittäminen #kilpailu #budjettivastuu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jännää porukkaa noiden kansalaisten päätöksenteko paikoille valitsemien poliitikkojen piirissä. Tässä tapauksessa kokoomuslaisten. Toisessa päätöksentekopaikassa vastustetaan, toisessa kannatetaan samaa asiaa. Melkoista kaksinaismoralismia. Mihinköhän tämä demokraattinen yhteiskunta on matkalla, jos sen varsinaisia päätöksentekijöitä äänestäjiä noin aletaan jatkossakin tuolla kaksinaismoralismilla höynäyttää? Edustajien toimintauskottavuus ei tiedä hyvää.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Se on sitä vaalikampajointia johon tyhmä äänstäjä lankeaa. Niinkuin persut ja Sipiläkin olivat. Pelkkää puhetta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ensin luulin että nyt vihdoinkin asialla on Elina Lepomäen tasoinen rohkea päättäjä, joka on tutustunut soteen perinpohjaisesti ja tietää mihin hallituksen lakiesitys johtaa. Mutta petyin pahasti. Tällaisia ihmisiä ei enää kannata äänestää. Samanaikaisesti ei pitäisi saada istua sekä eduskunnassa että kuntien valtuustoissa - se johtaa nimittäin moraalikatoon.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Nämä SOTE ''vastustajat'' istuvat seuraavaksi myös maakunnassa. Miksi luulet, että ne käyvät tällaista vaalikampanjaa? Tarvitaan kahdet rattaat...
Tässä vedetään äänestäjää retkuun oikein urakalla.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Valitettavasti Saxberg on yhtä pihalla sote-uudistuksesta kuin hallituskin. Se ilmenee etenkin kun hän sanoo, että "uudistusta ei saa tehdä pienten suomalaisten yrittäjien palvelutarjonnan ja markkinaehtoisen kilpailun mahdollisuuksia polkien". Ei nyt ole kyse pienten eikä suurten yritysten liiketoimintamahdollisuuksien lisäämisestä vaan KANSALAISTEN terveydenhuollon kehittämisestä PISTE

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Helsingin erinomaisuus terveyspalveluissa ei ole niin kirkas kuin vapaavuoret ja Hgin valtuutetut väittävät.

Esim. diabeteshoidossa Helsinki kuuluu peränpitäjiin koko maassa (kirjoitin aiheesta eilen omassa US-blogissani). Sari Sarkomaakin asettaa toivonsa maakunnalta saatavaan ohjeistukseen.

Helsinkiläisestä vanhustenhoidosta on vuosien mittaan saanut kuulla monenlaista surkeutta.

Mitä enemmän Hgin johtajisto möykkää maakuntahallintoa (ja sotea) vastaan, sitä enemmän maakuntahallinto alkaa kiinnostaa. Tulis jo.

Hgin kasvuhalut on väärä peruste maakuntahallintoa ja sotea vastaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kirjoitat ykeensä todella fiksuja, mutta nyt olet väärässä. Mikäli sote- ja maakuntauudistus toteutuvat, kärsivät ne kaikkein heikoimmat vielä nykyistäkin enemmän (vanhukset, vammaiset, monisairaat, ja lopuksi jonot erikoissairaanhoitoon kasvavat nykyisestä). Tästä ovat asiantuntijat kirjoittaneet paljon, oletko lukenut.

Tietty uudistus lisää lääkärivastaanottojen käyttöä kaupungeissa, mikä nostaa kustannuksia. Kustannukset nousevat yhdestä päästä, mutta hallitus on kirjannut että nousuvauhdin on pysyttävä maltillisena - Helsingin kotihoidon vanhukset ovat jo nyt heitteillä liian tehokkuuden vuoksi (lue hoitajavajeen vuoksi) ja kotihoito tarvitsee lisää hoitajia tai uusia hoitokoteja kaikkein huonokuntoisimmille vanhuksille. Miten se toteutuu koska hallitus on linjannut että vanhushoitoa täytyy edelleen tehostaa, mutta kun Helsingin vanhushuolto on jo liiankin tehokas.

Hallituksen esittämässä lakipaketissa ei ole mitään hyvää tavallisille tallaajille, päinvastoin.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Ymmärrän hyvin että olen (myös) väärässä.

Tämä sote on mennyt niin mahdottomaksi että sen voi kyllä nähdä melkein miten vaan.

Välillä tuntuu että tässä kinastelussa tyhmyyskin tiivistyy joukossa. Syntyy ties millaisia hysteria-ilmiöitä. Eilistä Hgin valtuuston kokousta kuuntelin puolella korvalla ja noin puolet siitä. En ollut ollenkaan varma sen keskustelun 'hyvyydestä'. Jos siinä olisi ollut joku enemmän tiedeihminen niin olisi voinut tuoda aivan uusia näkökulmia ja jäsennyksiä...

Vapaavuoren sanonta hallituksen "tyhmyydestä" on vähän mauton. Minulle tuli mieleen että yhtälailla Helsingin pyrkimyksiä (esim. vanhanaikaisten kauppakeskusten rakentaminen, Tripla, Redi) ja menettelytapoja (tyhjästä luoduilla rakennusoikeuksilla rahastaminen) ja siten myös Helsingin johtajistoa voi sanoa tyhmäksi.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #8

Niin, minä katson tätä asiaa lähinnä vain sote-näkökulmasta ja toteuttaako se niitä alkuperäisiä tavoitteita. Ei toteuta, ja tämä johtuu Kokoomuksen ja Keskustan lehmänkaupoista. Olen yrittäjän tytär ja siten yritysmyönteinen, mutta näen ettei sote-yrityksiä pidä päästää isännän rooliin vaan pysyköön renkinä. Yrityksiä toki tarvitaan mutta ei niin että lopulta muutama iso monopoli hallitsee markkinat. Siitä on valinnanvapaus kaukana.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #8

Mahdottomaksi on todella mennyt ja se on tarkoituskin. Silloin hallitus pystyy mediaylivoimallaan jyräämään useimmat asioihin perehtymättömät tai niistä ymmärtämättömät kelkkaansa.

Asiassa etenkin hallitus on käyttänyt muutenkin psykologista "sodankäyntiä" rajoituksetta hyväkseen. Esimerkiksi sellaiset ilmaisut kuin, että sotea on valmisteltu jo yli 10 vuotta tai että nyt on liian myöhäistä tehdä mitään muutoksia, ovat pelkkää manipulointia vailla pienintäkään perustetta. Sitten vielä hallituksen puolen ns. asiantuntijaperustelut, viittaan ennen muuta Hetemäkeen, ovat pelkkää historiatietoa ja mallinnusta niin pitkälle, ettei realismia ole ollenkaan. Vielä eilenkin esimerkiksi Vehviläinen sanoi, ettei kustannuksia voida tietää, mutta silti 3 mrd €/v kustannussäästöt ovat edelleen keskeisenä perusteluna.

En jaksa nyt lähteä avaamaan Hetemäen harhautuksia, mutta jos sinusta tuntuu, että asia ei ole tosi, niin voin tehdä sen yksityiskohtaisesti. Minua ainakin on hirveästi vaivannut, että miten on mahdollista, että Suomen asioiden hoito on mennyt asiattomaksi kalabaliikiksi.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #8

Joo, olen samaa mieltä niistä kauppakeskuksista, kannattaako ne tulevaisuudessa vai meneekö konkurssiin. Toisaalta Suomessa on huonot sääolosuhteet ja ihmiset mielellään liikkuvat talvisin sisätiloissa paikoissa, joista saa kaikki tarpeellinen. Mutta samaan aikaa nettiostokset yleistyvät. Mene ja tiedä?

Sorry, että kirjoitin vähän kärkevästi :)

Petri Hämäläinen

Kun kerran Pohjolaan mennään ja Sampo ryöstetään, niin ryöstetään sitten kunnolla !

(Terveystalojen js Kokoomuksen laivapalaveri, 1.1.2015)

Toimituksen poiminnat