Mirita Saxberg Järjen ääni

Huumeiden testauspalvelu on tehokasta päihdetyötä

Nuorten satunnaisen huumeiden käytön arkipäiväistyminen on päivittäin otsikoissa. Tänään iltapäivälehden toimittaja kertoi saaneensa ladattua Tor-verkon käyttöön tarvittavat sovellukset ja mahdollistettua pirin hankkimisen kahdessa minuutissa.

Suurin osa huumeita käyttävistä ihmisistä on nykyisen päihdetyön tavoittamattomissa. Nimetön 24h avoinna oleva huumekauppa käy netissä vilkkaana.

Poliittisten linjausten mukaan panostuksia kohdennetaan ennaltaehkäisevään päihdetyöhön. Silti poliisin mukaan huumepääkaupunki Helsingissä huumausainerikokset ovat lisääntyneet tasaisesti jo vuosia. Vuonna 2017 kaupungissa tehtiin yli 4000 huumeisiin liittyvää rikosilmoitusta. Erityisen suurta kasvu on ollut käyttörikosten kohdalla.

Suomen nykyinen päihdepalvelujärjestelmä ei ole riittävän tehokas tunnistamaan riskejä ja puuttumaan huumeiden käyttöön kyllin varhaisessa vaiheessa. Usein huumeiden käyttöön liittyviä haittoja aletaan vähentämään vasta, kun ongelmat ovat syventyneet hallitsemattomiksi. Nykytilanne tulee kalliiksi sekä inhimillisesti että taloudellisesti.

Lukumääräisesti suurin osa käyttäjistä käyttää huumeita vain satunnaisesti tai kokeilee niitä. On monelle jo aivan tavallista, että kadunkulmassa tuoksuu kukka. Satunnainen "pilven polttelu" harvoin aiheuttaa kuoleman vaaraa, mutta vahvempien aineiden kokeiluun ja satunnaiseen käyttöön liittyy merkittäviä riskejä. Eräs suurimmista riskeistä on se, ettei tiedetä mitä ainetta oikeasti käytetään. 2010-luvulla markkinoille on tullut aiempaa suurempi valikoima aineita. On viitteitä esimerkiksi metamfetamiinin ja tiettyjen muuntohuumeiden myynnistä amfetamiinina.

What's in my bag? Kansainvälisesti on saatu lupaavia esimerkkejä käyttäville ihmisille suunnatusta ammatillisesta päihdetyöstä, jossa esimerkiksi terveysneuvonnan, palveluohjauksen ja vertaistoiminnan yhteydessä tarjotaan myös mahdollisuus huumeiden kemialliseen tunnistukseen (drug checking).

Mm. A-klinikkasäätiö on tutkinut tehokkaita puuttumisen keinoja: huumausaineiden testauspalveluiden avulla tavoitetaan henkilöitä, joilla ei ole ollut aiemmin kontaktia päihdepalveluihin. "Tällaisilla menetelmillä on mahdollista mm. estää osa kaikkein vaarallisimpien aineiden käytöstä, vähentää yliannostuksia, kertoa eri aineisiin liittyvistä riskeistä, sekä parantaa varhaisen puuttumisen edellytyksiä."

Julkaisin tänään valtuustoaloitteen siitä, että Helsingin kaupunki selvittäisi mahdollisuudet toteuttaa huumeiden tunnistusta osana muuta päihdetyötä. Huumeet on kuulemma poliittisesti herkkä aihe, josta ei pitäisi puhua, jos ei halua menettää mainettaan. Haastan kuitenkin kaikki helsinkiläiset valtuutetut allekirjoittamaan aloitteen. Riskeerataan mieluummin maineemme, kuin kymmenien tuhansien nuorten elämä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannatan. Vaikka en ole helsinkiläinen.
Järkevää ja humaania päihdepolitiikkaa tarvitaan Suomeen.

Tuo palvelu ennaltaehkäisisi varmasti monta turhaa kuolemaa.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Miten tuo drug checking sitten toimisi? Joku tuo jotain huumetta ja se analysoidaan? Jos ihminen on addiktoitunut vahvasti niin ei kai hän malta odotella tuloksia vaan menee korkeammalla riskillä.Näin luulisin asioiden menevän. Onko tässä siis tarkoitus tavoittaa vain aloittelevia käyttäjiä.

Millaiset muutokset tarvitaan lainsäädäntöön koska eikö aineen hallussapito ole jo rikos?

Millä perustellaan se että huumeen käyttö on rangaistavaa? Eikö vahvempi ole itsemääräämisoikeus eli että yksilö saa tunkea elimistöönsä mitä ainetta tahansa vaikkapa tappavaakin ilman rangaistusta.

Kaikki toiminta millä vältetään terveysriskejä toki on hyvää.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Monista maista on testauksesta kokemuksia, kuten täältä Espanjasta. Käyttäjämäärät eivät ole kasvaneet, mutta käyttäjien valveutuneisuus aineita kohtaan on kasvanut, sekä turhilta kuolemilta vältytty.
Viranomaiset myös varoittaa tasaseen tahtiin vaarallisista eristä, mitä toivoisi enemmän myös Suomessa, vaikka osittain sitäkin on ollut, esim muuntohuumeiden ja fentanyylin osalta.
Portugalissa ei käyttäjämäärät kasvaneet 2001 dekriminalisaation jälkeen kuin hetkeksi kannabiksen ja bilehuumeiden osalta, sitten tasaantui, heroiinin ongelmakäyttäjien määrä on pudonnut neljännekseen, eikä myöskään kannabiksen viihdekäytön laillistaneissa USA:n osavaltioissa mikään pelkoskenaario ole toteutunut, päinvastoin, esim teinien kokeilut on vähentyneet ja oheisrikollisuus, sekä kartellien tulot.
Opioidikuolematkin ovat n. neljänneksen pienemmät löysemmien huumelakien osavaltioissa... EU:n sisällä korkeimpien huumehaittojen maat ovat ne, jotka harjoittaa käyttäjien rankaisemispolitiikkaa, eli Baltian- ja Pohjoismaat.
Tästä pitäisi jotain olla pääteltävissä, mutta taitaa vaikeaa olla vieläkin.

Toni Rintala

Lisää huumeita tarjolle? Tulkaa kokeilemaan! Ette pety!
Mielummin kuten muualla: Testaamme huumeesi ilmaiseksi! Selvitä mitä käytät!
Eli vain tuo drug checking.

Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari

Äähh... Ei se tarkoita että tulisi yhtäkkiä iso kasa "uusia" huumeita tarjolle, ihmiset vaan voisivat testauttaa että onhan aine mitä ovat ostaneet sitä mitä sen pitäisi ola vai onko jauhe vain jotain pesuainetta jollavarmaan henki lähtee joten lähtökohtaisesti järkevä idea.
rintalalle tiedoksi että ne "huuumeeet" ovat jo täällä halusit tai et. Kyse on siitä halutaanko ajatella asiaa kansanterveydellisesti kun käyttäessä kyse on uhrittomasta "rikoksesta" jota ei pitäisi rikoksena käsitelläkään. Terveydellisesti ajatellen nämä testeripaikat yhdessä dekriminalisoinnin kanssa ovat useiden maiden esimerkkien mukaankin aiheuttaneet pelkkää hyvää, huumekuolemat laskevat ja jopa kannabiksen täysin laillistaneissa Yhdysvaltain osavaltioissa sekä Euroopan maissa joissa käytäntö on lähes samanlainen, jopa kannabiksen käyttö on vähentynyt nuortenkin keskuudessa, järjestäytynyt rikollisuus on kärsimässä tuottojen väennettyä ja valtiotkin saava aika ison kakun lisää verorahoja kun kannabista myydään laillisesti ja kontrolloidusti.
Miten tämä asia voi olal niin vaikea tajuta niin monelle.... On iskostunut 60-90-luvun peloittelukampanja näemmä erittäin syvälle eikä niiden päitä milläään faktoilla ja esimerkeilla käännetä. O tempora, O mores!

Rauhaa ja rakkautta

Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari

Ihan järkevä idea että asianomaiset voisivat aineensa testauttaa jos epäilyttää mitä lie pussi sisältääkään, ilman sanktioita tai rekisteriin päätymistä tietenkin.
Tässä blogissa ei nyt asiasta puhuttu mutta kyllähän muista maista saadut kokemukset osoittavat että huumeiden käytön ´dekriminalisoinnilla saadaan kuitenkin oikeastikin jo selkeitä hyötyjä yhteiskunnalle kun uhrittomat käyttö"rikokset" poistetaan, säästetään poliisien muutenkin tiukkoja budjetteja joita ne siat sitte epätoivoisesti paikkaavat peltipoliiseja lisäämällä, sakkoja korottamalla ja pitämälä Suomen huumekauppaa hallussaan. Eli Huumeidenkäytön rangaistavuus pois ja heti, kirjoittajan ehdoituksen mukaisia testipaikkoja varsinkin suuriin keskuksiin, näinkin pienillä asioilla saadaan yhteiskunnallisesti paremmin voivaa kansaa kun apuun pääsee ja uskaltaa hakeutua useampi ongelmakäyttäjä.
Ketäpä kietolaki paremmin palvelisi kuin järjestäytynyttä rikollisuutta ja poliiseja.. Vaikka näyttävät täälläpäin olevan sama porukka.ehkä juuri siksi...

Käyttäjän CarlGrandell kuva
Carl Grandell

Linkki valtuustoaloitteeseen?

Käyttäjän CarlGrandell kuva
Carl Grandell

Pirullinen ongelma.

Primääri kysymys on miksi joku lähtee kokeilemaan aineita johon sisältyy erittäin suuri riski omalle terveydelle, ja miten sen voi estää – siitä on hyvä lähteä. Odotan mielenkiinnolla perusteluja, kokemuksia, selvitystä ja tutkimusta siitä miten "drug checking" todellisuudessa vähentää kannustinta kokeilla ja käyttää huumeita. Dekriminalsointi avaa helposti oven myös lääketeollisuudelle huumemarkkinoille. Yksityiskohdat ratkaisevat.

Toimituksen poiminnat