Mirita Saxberg Järjen ääni

Eroan kokoomuksesta, koska haluan nukkua yöni rauhassa

”Miksi poliitikon paras taito on opetella nukkumaan mahallaan? Jotta selkään isketyt puukot ei pistele.” letkautti kokoomuskonkari, kun osallistuin ensimmäiseen kokoomuksen valtuustoryhmän kokoukseen. Politiikan pelisääntöihin olin toki tutustunut jo aiemmin, kun tein tutkimusta kansanedustajien valtarakenteista. Tuolloin opin, että puolueiden sisällä pitkään valtaa pitäneet päättävät, kenelle päätösvalta seuraavaksi annetaan. Kokoomuksessa se annetaan puolueiden kasvateille, jotka toimivat ensin kisälleinä ”mestareille”.

Järjestelmässä ei olisi mitään vikaa, jos päätösvaltaa käyttäisivät kaikki vaaleilla valitut edustajat. Kuten eduskunnassa, myös Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomusryhmässä strategiset päätökset tehdään pienessä piirissä. Tämä porukka ei tarvitse edes tilataksia. Valtakeskittymään kuulumattomat ryhmän jäsenet eivät saa osallistua päätöksentekoon silloin, kun siihen oikeasti olisi mahdollista vaikuttaa. Asiantuntemusta ja osaamista on kokoomusryhmässä paljon, mutta valtaosa tästä pääomasta jää hyödyntämättä.

Päätöksenteossa eivät ole osallisina myöskään kaupunkilaiset. Tieto omaa asuinaluetta, lapsen päiväkotia, koulua, tai läheistä terveysasemaa koskevista muutoksista tavoittaa asukkaat vasta kun asiat on jo valmisteltu niin pitkälle, että niihin ei enää tehdä suuria muutoksia. Kehityksen pitäisi tapahtua yhdessä jo päätösten valmisteluvaiheessa. Nykyään päättäjät eivät tavoita kaupunkilaisia oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

Vaikka olen kokoomuksen kaupunginvaltuutettu, en kuulu puolueen sisäpiiriin. En ole kokoomuksen kasvatti, vaan kotiäidin ja yrittäjäisän kasvatti. Olen eronnut pienen lapsen äiti, opettaja ja yksinyrittäjä, joka on edennyt urallaan suorittamalla korkeakoulututkintoja pätkätöiden ohella. Avustamani kansanedustaja Hjallis Harkimo erosi kokoomuksesta ja perustimme Liike Nyt –eduskuntaryhmän. Tästä syystä kokoomuksen valtuustoryhmä teki ennen kesää päätöksen, että minun on vuoden loppuun mennessä irtisanottava itseni päivätyöstäni Liike Nytin eduskuntaryhmän pääsihteerinä.

Kokoomuslainen tie on ristiriidassa arvojeni kanssa: jättäytyisin työttömäksi ja painaisin valtuustossa sitä nappia, jota käsketään. En väitä, että kokoomuksen arvot ovat huonot. Olen vain pettynyt siihen tapaan, jolla puolue toimii. Mielestäni ryhmäkuri on vastakohta kollektiiviselle viisaudelle. Hyvä elämä kuuluu jokaiselle ja jokaisen pitäisi voida vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin.

Aion jatkaa työtäni eduskuntaryhmän pääsihteerinä, sillä koen tekeväni tärkeää työtä yhteisen hyvinvoinnin puolesta. Myös kaupunginvaltuustossa on etsittävä tehokkaampia keinoja toimia niiden arvojen ja asioiden toteuttamiseksi, joihin minä uskon, ja joihin minua äänestäneet haluavat vaikuttaa.

Minun on erottava kokoomuksesta, jotta voin jatkaa luottamustehtäväni hoitamista lain määräämällä tavalla. Valtuustoon äänestetyt henkilöt ovat kaupungin luottamushenkilöitä – eivät puolueiden. Kaupunginvaltuutetulla on velvollisuus hoitaa luottamustointaan ja edistää kunnan ja sen asukkaiden toimia. Olen luvannut helsinkiläisille, että olen tämän luottamuksen arvoinen.

Jos jäisin kokoomukseen, en kykenisi täyttämään velvollisuuksiani. En nauti ryhmän luottamusta, eikä ryhmä minun. Keskusteltuani eropäätöksestäni joidenkin valtuustokollegoiden ja useiden minulle äänensä antaneiden kaupunkilaisten kanssa, olen kiitollinen, että niin moni tukee päätöstäni. Uskon, että voimme puolueiden sisäisten valtakamppailujen sijaan tehdä yhdessä töitä terveemmän demokratian puolesta. Nuorten päättäjien ei pitäisi aikuisina joutua miettimään miten päin nukkua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

50Suosittele

50 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Hienoa. Rohkeaa. Mahtavaa!

Kokoomushan tahtoo vain ääniä, että pysyisivät vallassa. Ehdokkaat äänestäjineen eivät ole kokoomukselle kuin äänikoneita.

Kaunat sikseen ja positiivisesti omalla hyvällä työllä eteenpäin. Onnea ja menestystä!

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mites kaikki muut puolueet , eikö ne halua ääniä ja valtaa ? Eikö tuossa brändätä itseä luotettavaksi ? Minun mielestä Trumpin vaalivoittohan perustu luulotautisuuksien ruokkimiseen . Media on häntä vastaan ja juonittelee . Täs pieni ripaus samaa pienoiskoossa rivien välissä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

"Järjestelmässä ei olisi mitään vikaa, jos päätösvaltaa käyttäisivät kaikki vaaleilla valitut edustajat."

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #6

Kuntavaalitulokset Mirita 704 ääntä . Jungneri 373 . Hjallis 11416 . Siinä lähtökohdat , kannatus ja hartiat .Silloin kun puolue oli tukena .

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #9

Samaa on tainnut Harkimokin "hartioillaan" sanoa samaa.

"Kuten eduskunnassa, myös Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomusryhmässä strategiset päätökset tehdään pienessä piirissä."

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Oikein hieno kirjoitus ja erinomainen esimerkki siitä, että miksi todellisuudessa ne vanhat puolueet eivät minulle koskaan käy.

On hyvin tärkeää kaikkien ihmisten huomata, että politiikkaan saadaan tervettä järkeä ja hyvävelijärjestelmän puuttumista, on äänestää ulkopuolisia puolueita.

Muiden kannattaa lukea kirja: Lumedemokratia, siinä sisältää monia uskomattomia juttuja, että mitä politiikan kabineteissa oikeasti tapahtuu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kirjoitus on hyvä ja tarpeellinen lukea kaikkien.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuo on varmasti aina vaikea päätös. Oletusarvoisesti kannattaa lähteä siitä, että paikka päättäjänä on ansaittava ja myös se on hyväksyttävä, että aina päätös ei voi olla oman mielipiteen mukainen. Toisaalta taas on aika turhauttava tunne tietenkin, jos tuntee, että itsellä olisi kyllä annettavaa mutta kukaan ei kuuntele. Tai vaihtoehtoisesti tietenkin tuo tunne, että pieni ydinryhmä on ihan oma maailmansa, johon muilla ei ole asiaa kuin anelemalla, jos sitenkään.

Mutta en nyt hirveän ruusuista tulevaisuutta povaisi Harkimon ja Jungnerin liikkeellekään. Ei pelkät nettiäänestykset vielä ole kosketuspinta kansaan. Aika tavalla ylhäältä päin katsovalta ryhmältä se vaikuttaa. Ihan lähtökohtaisesti ja asenteeltaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen tuon Liike Nytin postilistoilla ja tunnen jonkinasteista myötähäpeää aina kun posti luukkuun kilahtaa. Hulluimpana on vaade, että nettiäänestyksissä saa olla mitä mieltä tahansa mutta edustajansa tulisi noudattaa tulosta ja pulinat pois.

Ryhmissä voi sentään yrittää vaikuttaa ja olla suorassa yhteydessä muihin, vaikuttaa se sitten tai ei. Mutta ajatus että edustajan pitäisi kumileimata jonkun nettiäänestyksen tulokset on vielä vieraampi.

En ole pyrinyt Liike Nytin FB-ryhmiin mutta valittelevat että kovasti on ruuhkaa kun ylläpidon pitää ensin hyväksyä hakijan vastaukset ja sitten hakija. Pahaa pelkään että he ovat ymmärtäneet somen luonteesta jotain kamalan väärin.

Samaa mieltä Juhon kanssa liikkeen tulevaisuudesta. Minusta he tekevät tällä hetkellä kaiken väärin, jos tavoite on olla uskottava ryhmä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #16

Risto E.J. Penttilä nuorsuomalaisineen on minusta hyvä vertailukohta. Hänellä oli kyllä ajatusta mutta ei sekään homma onnistunut ylhäältä päin. Loppuiko häneltä sitten kärsivällisyys vai totesiko vain tosiasian, että ei onnistu.

Siinä mielessä tällä hetkellä piraatit ja liberaalit ovat paremmalla pohjalla. He kuitenkin rakentavat alhaalta. Se joko onnistuu tai ei. Mutta porukan toiveet ja mahdollisuudet lienevät kuitenkin realistisemmalla tasolla kuin näissä ylhäältä johdetuissa yrityksissä. Silloin voi sietää paremmin senkin, että ensimmäisillä yrityksillä tulee useammin pataan kuin onnistumisia. Heille yksi kansanedustaja olisi onnistuminen, Liike Nytille epäonnistuminen. (Kuin myös sinisille, mikä vaikuttaa myös tällä hetkellä aika todennäköiseltä.)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hajoaako kokoomus sisältä päin? Rohkea teko joka tapauksessa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Rohkea veto, jos vaihtoehtoina on olla ystävä ryhmän johdon kanssa tai ystävä itsensä kanssa, valinnan pitäisi olla selvä. Minulle on täysin epäselvää, miksi jotkut hakeutuvat päättäjiksi mutta alistuvat kumileimasimiksi.

Onko sinulla lautakuntapaikkoja? Jos on, pidä ne. Ne kun kuuluvat tehtävään valitulle, eivät puolueelle.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Jättikiitos ja lempeä ja luja hallaus sullekko paat ittesti nuin likhoon, se taitaa olla ainoa keino uudistaa meän demokratiaa!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kansanvaltamme kaipaa varmaan tuuletusta, mutta Hjalliksen, kuten Väyrysenkin, liikehdintä perustuu henkilökohtaiseen katkeruuteen. Kummallakin jäi se ministerin paikka saamatta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Paavolta presidentin pesti. Ministerinä toki on ollut.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #22

Perusti Kansalaispuolueen, koska Sipilä ei ottanut häntä hallitukseen. Tämä tapahtui ennen presidentinvaaleja.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä; ei tuollaisilla Hjalliksen yrityksillä ole varsinaista tulevaisuutta kuin sen verran, että hän mahdollisesti itse tulee valituksi. Mikä on hänen varsinainen asiansa ja tavoitteensa, se ei minulle ole selvinnyt.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Asiahan on ennen muuta blogistin ja hänen arvattavastikin kokoomusmielisten äänestäjiensä välinen juttu, johon en enempää osaa sanoa. Jos tulee uusi mittausmahdollisuus, niin sitten se voi näkyä, mitä äänestäjät ajattelivat.

Vaan siihen kiinnitän huomiota, että kun puolueen A aktiivi on töissä kilpailevan puolueen kaltaisessa organisaatiossa B, niin tilanne on monimutkainen. Tämä tehty päätös purki tuota monimutkaisuutta.

Toivon blogistille hyvää jatkoa ja menestystä. Nyt näitä blogeja saattaa lukea aiempaa suuremmalla mielenkiinnollakin.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Hyvää pohdiskelua, uskoisin että ihan samansuuntaisia tuntoja pyörii jokaisen ajattelevan, puolueen ydinryhmän ulkopuolisen jäsenen mielessä, näin siis jokaisessa puolueessa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kolme etua, jotka tappelevat.

Puolueen etu, oma etu, äänestäjän etu.
Helpottaa heti paljon, kun jättää tuon ensimmäisen pois.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Helpottaa heti paljon, kun jättää tuon ensimmäisen pois."

Liike nyt ei olekaan puolue, ainakaan vielä.

Hjallis Harkimon eduskunta-avustaja eroaa Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmästä

Sitä Saxberg ei kerro, aikooko hän perustaa Helsingin valtuustoon Liike Nytin yhden hengen ryhmän.

- Neuvottelut siitä ovat kesken.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180913220119...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onko todella niin, että eduskunnassa jonkin puolueen jäsen ei voi toimia toisen eduskuntaryhmän avustajana? Miten kokoomuspuolueesta eronneen kansanedustajan avustajana toiminen olisi jollain tavalla kokoomuslaisten mielestä moitittavaa? Avustaja tekee omaa työtään vaikuttamatta millään tavoin kokoomuksen sisäisiin toimiin ja päätöksen tekemiseen?
Mistä muuten yksikään kansanedustaja voi tietää oman avustajansa jäsensidonnaisuuden mahdollisesti toiseen puolueeseen, jollei sitä kerro?

Yllä oleva ihmettelyni pohjautuu IL:ssä olevaan tämän kirjoituksen pohjalta tehtyy uutisointiin, jossa mm. kirjoitetaan.
"Eduskunnassa on jo jonkin aikaa ihmetelty, miten kokoomuslainen voi toimia puolueesta lähteneen kansanedustajan avustajana."

Kirjoittajalta joka tapauksessa erittäin hyvät perustelut erolleen kokoomuksesta. Tiedossa on ollut jo pidemmän aikaa, että ainakin kokoomuksessa tehdään päätökset pienen piirin sisällä. Näin on kuiskittu edustajien taholta. Samaa kuiskuttelua on kuultu keskustankin suunnalta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Politiikan valtarakenteet ovat selvästi rapautuneet, tai rapautumassa. Edustuksellisen demokratian synkät varjopuolet näkyvät nyt nätisti kansalaisten katsella ja taivastella. Onneksi mediakenttä on nykyään sähköinen ja epäkohdat nousevat pinalle pökäleinä kellumaan.

Tällä kertaa kelluu Kokoomuksen oma pökäle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Viisas päätös ja hyvä kirjoitus. Kokoomus taitaa olla puolueistamme se eniten valtaa keskittävä, ellei sitten keskusta mene tämänkin ohitse. Valitettavasti en kuitenkaan usko, että ratkaisusi herättäisi kokoomusta pohtimaan toimintatapojaan, eli vanha meno taitaa jatkua vielä pitkään. Sinällään olisi ehkä parasta, että niin kokoomuksessa kuin muissa sen kanssa samaa toimintatapaa käyttävissä puolueissa tuota eliittiä haastettaisiin eivätkä riviedustajat enää tyytyisi napinpainajan osaan.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Vain Väyrysen ja Harkimon puolueissa ei kenenkään tarvitse haastaa puolueen eliittiä. Molemmat toimivat ehdottomasti mies ja ääni periaatteella.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

On kyllä monimutkaista tuo politiikka. Paitsi Paavo Väyrysellä, joka voi kuulua vaikka kolmeen puolueeseen tai ryhmään yhtä aikaa.

Onnea kuitenkin valitsemallasi tiellä, hyviä unia se ei kuitenkaan takaa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Länsimainen demokratia on kriisissä, joten todellakin "tarttis tehrä jottain!".

Liike Nyt on hyvä uusi avaus ja toivottavasti muitakin uusia avauksia vielä tulee.

--

Eilen tarttui silmiini osuvaa demokratia-analyysia vuosimallia 1887:

“A democracy is always temporary in nature; it simply cannot exist as a permanent form of government. A democracy will continue to exist up until the time that voters discover that they can vote themselves generous gifts from the public treasury. From that moment on, the majority always votes for the candidates who promise the most benefits from the public treasury, with the result that every democracy will finally collapse over loose fiscal policy, (which is) always followed by a dictatorship.”,

Alexander Tyler, a Scottish history professor at the University of Edinburgh 1887

https://www.zerohedge.com/news/2018-09-13/good-tim...

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Tullet saamaan seuraajia vähän kaikkialta Suomesta. Kokoomus on maalannut Keskusta rp:n kanssa itsensä pitkäksi aikaa nurkkaan eikä tulevaisuus ole kovinkaan valoisa. Ratkaisusi on täysin oikea.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

En koskaan ole ennen kuullut tapauksesta että kunnallisvaltuutettua olisi vaadittu eroamaan siviilityöstään, mielestäni tuo on periaatteellisesti aika iso vaatimus ja liekkö kovin laillinenkaan?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ei ole laillinen, tai sanotaanko vaikka niin, ettei noilla ole muuta vipuvartta aikaansaada tuo, kuin jättää seuraavissa vaaleissa valitsematta henkilöä ehdokkaaksi. Toki on selvää, että kilpailevassa poliittisessa liikkeessä toimiminen on varmastikin monessa mielessä ongelma.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Piireistä ja niiden pienuudesta:

Harri Hjallis Harkimo sanoi radiossa pari päivää sitten, mm.;

Perussuomalaisten puolueen hajottua Kokoomuksessa tehtiin hyvin pienessä piirissä iso ratkaisu jatkaa hallituksessa ilman hallitusremonttia yms.
Ei minua eikä muita eduskuntaryhmän jäseniä siihen tarvittu.
Pieni johtoporukka teki tämän ison ja kauaskantoisen ratkaisun ihan itse

(ulkomuistista; ajatus tämä, sanat hieman Hjallismaisemmat).

Rinnakkaiskysymyksenä herää tämä: Ei tainnut lopulta olla paljon isompi porukka se, joka Keskustassa ratkaisunsa teki? Vai?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sivusta seuraten on tullut sellainen käsitys, että Harkimo saatiin mukaan Kokoomuksen lupauksilla, joiden sisältönä ei ollut istuttaminen takarivissä hiljaa.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Ei kait kukaan ole Harkimoa komentanut olemaan hiljaa ? Itse vaan on keskittynyt saunan lauteilla kiilaamaan ohi yhteisten valintojen ja päätösten.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jos kaikilla politikoilla olisi Miritan kaltainen selkäranka, niin asiatkin olisivat paljon paremmalla tolalla.

Mario Basic

Moni huono laulaja on pärjännyt Suomessa hyvin, koska oli rohkea eikä välittänyt kritiikistä ja hallitsi markkinointia. Muuten olisi kaikki edellytykset...

Martti Kaisto

Pieni piiri päättää, valiokunnassa eduskunnassa pääsee äänestämään.Entäs jos eri mieltä äänestyksessä,päätöksiin vaikuttaminen vaikeutuu entisestään.Pienen piirin tulee kuunnella ryhmänsä enemmistön ääntä.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Liike nyt ei anna mitään viitettä siitä, missä ollaan ja mihin suuntaan liikutaan. Se liike sinällään kait on se tärkein, mutta minne ja minkä vuoksi??

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Hyvä päätös ellet omista runsaasti pörssiosakkeita.
Kokoomus ajaa rahan asiaa varakkaamman väen eduksi.

Toimituksen poiminnat