Mirita Saxberg Järjen ääni

Ilmasto muuttuu, mutta mitä tekevät poliitikot?

  • Nuoret vaativat ilmastotekoja NYT (11.1.2019, MTV uutiset). Tänään nähtiin mielenosoitus samasta asiasta samassa paikassa.
    Nuoret vaativat ilmastotekoja NYT (11.1.2019, MTV uutiset). Tänään nähtiin mielenosoitus samasta asiasta samassa paikassa.

Joka päivä syömme, saastutamme ja kulutamme maapalloa. Tehotuotanto ja teollisuus myrkyttävät tulevien sukupolvien ilman. Ilmasto muuttuu, mutta mitä tekevät poliitikot?

Eduskunnan Kestävän kehityksen työryhmä luovutti tänään loppuraporttinsa eduskunnan puhemiehelle. Eduskuntaryhmien edustajat kuulivat mitä eduskunnan seinien sisällä on tehty ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja toivoivat, että työ jatkuu. Samaan aikaan ympäristöjärjestöt osoittivat mieltään eduskunnan portailla.

Liike Nytin keskeisiin periaatteisiin kuuluu ilmastonmuutoksen torjunta. Eduskuntaryhmämme kiittää Kestävän kehityksen työryhmää hyvästä työstä ja antaa sen jatkolle täyden tuen. Raportit ja kansanedustajien puhetilaisuudet eivät silti riitä. Konkreettisia ilmastotekoja tarvitaan heti ja niiden vaikutusten on oltava nähtävissä jo seuraavina vuosina.​

Vastuullinen politiikka lähtee ympäristövaikutusten arvioinnista ihan kaikessa päätöksenteossa. Suomella on nyt puheenjohtajakauden vuoksi ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa EU:n tasolla. Valtion sisällä poliittinen ohjaus voi nostaa suomalaisia innovaatioita ja tehdä maailmanlaajuisen ilmastoteon levittämällä kotimaista ympäristöasiantuntemusta.

Vaikka ilmastonmuutosta torjutaan ylikansallisella tasolla, yhden ihmisen kulutustottumukset ovat merkittäviä. Jokainen kierrätetty tavara, ekologinen kulkuneuvo ja lajiteltu jäte vähentää ympäristön kuormitusta. Hiilijalanjälkeä suurentaa pääasiassa asuminen, ravinto ja liikkuminen.

Moni kyllä ymmärtää, että ilmastonmuutoksen uhkakuvat eivät ole liioittelua. Puutteellisen poliittisen ohjauksen lisäksi ongelma on se, että aikuiset eivät ole valmiita muuttamaan omia tottumuksiaan. Kärjistäen: lentämisen kieltäisivät ne, jotka eivät lennä. Lihan kulutuksen puolittaisivat ne, jotka eivät syö lihaa. Autokannan uudistaisivat ne, jotka eivät autoile.

Lisäksi harvalla meistä on varaa esimerkiksi parantaa kodin energiatehokkuutta uusimalla lämmitysjärjestelmä tai ikkunat, tai syödä ympäristöystävällistä kasvis- ja kalapainoitteista ruokaa. “Mummon mökin“ lämmitys ei saa olla vuosi vuodelta kalliimpaa energiapolitiikan takia. Liikenteen sähköistäminen tai autokannan uudistaminen ei saa maksaa autoilijalle tai julkisilla liikkuville liikaa.

Nuoret ovat viisaita. He kieltäytyvät lentomatkustamisesta. Nuoret vähentävät lihan ja maitotuotteiden käyttöä ja tietävät, miten lohduton on Keelingin käyrä. He jäävät pois koulusta noustakseen barrikadeille oman tulevaisuuden ympäristönsä puolesta. Nyt lapset kantavat sitä vastuuta, joka poliittisten päättäjien olisi pitänyt ottaa jo 30 vuotta sitten. Näin asian ei pitäisi olla.

Tarvitaan lakeja, jotka muuttavat poliitikkojen sanat teoiksi. Ihmisiä ei silti saa verottaa hengiltä ilmastonmuutoksen uhalla. Jos ympäristöä saastuttavien tuotteiden haittaveroa kiristetään, on samalla tuettava kestävän kehityksen ratkaisuja niin, että kaikilla on niihin varaa. Ilmastotekoja tarvitaan NYT.

 

Tämä kirjoitus on syntymäpäivälahja isälleni, joka on opettanut meidät lapset lajittelemaan pienestä pitäen. Hän tekee työtä puhtaamman ympäristön puolesta, jotta meillä lapsilla ja lapsenlapsilla olisi parempi elämä. Osoitan kiitollisuuttani seuraamalla esimerkkiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Paitsi että ilmastonmuutos ei ole ihmisestä johtuvaa. Vaikka kuinka yrittäisitte ihmisiä syyllistää. Vihreä aate ja luonnon suojelu ovat kaksi eri asiaa

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Puutteellinen on myös ymmärrys, että miten maailmaa ohjataan ja että ihmisillä on pieni, rajallinen mahdollisuus hallita maailman luonnonmullistuksia, jos sitäkään. Nuorille annettava propagandatiedot on pahasta, sillä nuoret eivät ymmärrä kokonaisuutta kuin vasta vanhempana, kun ovat keränneet kokemusta ja oikeaa tietoa.

Et saa tulla eduskuntaan.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ei saa Mirita minunkaan ääntä. Kyllä tohtoriopiskelijan pitäisi pystyä parempaan kuin ilmastonmuutoksen populismiin.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Hallituksista riippumattoman ilmastopaneelin NIPCC:n johtopäätöksissä sanotaan näin: 1) Ihmiskunnan aiheuttama globaali ilmastosignaali on varsin pieni verrattuna ilmaston luonnolliseen taustavaihteluun 2) Ihmiskunnan aiheuttama globaali ilmastosignaali ei ole vaarallinen 3) Maapallon ja sen ilmaston globaali lämpötila muuttuu kuten se on aina luonnollisesti muuttunut 4) Ilmaston lämpenemistä tapahtui leudolla 1900-luvulla mutta nyt lämpeneminen on pysähtynyt ja ilmasto on mahdollisesti jopa alkanut jälleen viilentyä 5) Samankaltaisia luonnollisia ilmastonmuutoksia kuin aikaisempina aikakausina on tapahtunut esiintyy vastaisuudessakin

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Lopettakaa jo tuo ihmisten syyllistäminen ilmastonmuutoksella. Lapset ei enää uskalla hengittää, kun niitä on peloteltu saastuttamisella, kun ihmisen uloshengityksessä vapautuu hiilidioksidia.

Suomi on jo nyt maailman ykkösiä uusiutuvan energian käytössä ja päästöjen vähennyksissä. EU:ssa Suomi tuplasi päästöjen vähennyksen muihin maihin verrattuna. Vuonna 2018 Suomi vähensi eniten EU:ssa päästöjään.

Suomen CO2-päästöt globaaleista päästöistä ovat 0,1 % ja ne ovat vähentyneet noin 5 % vuosittain.

Kiinan päästöt ovat 27 % globaaleista päätöistä ja ne ovat lisääntyneet noin 5 % vuosittain. Ilmastokokouksissa on päätetty, että Kiina ja Intia ja muuta Aasian ja Afrikan kehittyvät maat saavat lisätä päästöjään aina vuoteen 2030 saakka. Mitä sen jälkeen tapahtuu, ei ole sovittu.

Suomen vuosittaiset päästöt ovat n. 45 miljoonaa tonnia ja ne ovat vähentyneet tuon yllä mainitun 5 % vuosittain. Intian vuosittaiset päästöt ovat 2,5 miljardia tonnia vuosittain ja ne lisääntyvät n. 6 % vuosittain.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

”Voit olla vaikka millainen paskiainen, mutta kun sanot ilmastonmuutos, vapaudut syyllisyydestä” - toimittaja Matti Virtanen uskoo kirjansa saavan täystyrmäyksen
https://www.iltalehti.fi/talous/a/a7868e47-4549-42...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Arvelen, että täystyrmäys tulee siinä muodossa, että valtamedia yrittää vaieta kirjan kuoliaaksi. Se on ollut johtava periaate tutkimuksien ja median uutisoinnissa jo vuosia. Muutamat median edustajat kuten BBC ovat jo ottaneet sellaisen kannan, että edes muodon vuoksi ei enää oteta mukaan IPCC:n kannasta poikkeavia näkemyksiä.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Oon kurkkuani myöten täynnä tästä ilmastonmuutos jauhamisesta poliitikkojen taholta. Keksikää jo muuta

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Matti Virtanen totesi kirjansa esittelytilaisuudessa, että kaikki puolueet perussuomalaisia lukuunottamatta ovat ottaneet ilmastonmuutokseen saman kannan. Vaalikeskustelussa asiasta ei tule kunnon keskustelua, koska kannat ovat samat. Persut saisivat liian helposti näkyvyyttä, koska he ainoana eroavat joukosta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ilmastonmuutos pitää yllä valheellista bisnestä, bisnes tuottaa miljardeja rahaa suomalaisiltakin veronmaksajilta. Tämän takia kusetuksen aikaan saaneet poliitikot ovat hiljaa, kukaan ei ota kantaa, tai anna lausuntoa enää tuulivoiman hyväksyttävyyden edistämisestä Suomessa.

Kampanjan alussa pidettiin seminaareja ministeri voimin aiheesta, vuosittain oli Porin Jazz viikolla Suomiareenalla pitkä liuta puhujia tuulivoiman puolesta.
Tuntuu naurettavalta mutta lupaukset kaikkia hyödyttävästä ikiliikkujasta upposi päättäjiin:

Jari Suominen vastaa Iltalehden kysymyksiin: "Te vakuutitte Satakunnan Kansan haastattelussa, että yhden euron tuki tuulivoimalle tuo kymmenen euroa tuloina takaisin yhteiskunnalle. Millaiseen laskelmaan tämä perustuu?"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014040818197987_u...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Joka päivä syömme...".
Järkyttävää. Kuinka kehtaattekin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ilmasto muuttuu, maailma muttuu, mantereiden paikkakin muuttuu. Emme voi museoida ja säilöä kaikkea ikuisesti muuttumattomana vaikka pieninkin muutos ja eilaisuus tuntuu aina ikävältä. Sen sijaan voimme miettiä mikä on ihmisen paikka maailmassa ja omaa vaikutustamme järjestelmää johon kuulumme halusimme tai emme. Täällä kaikki vaikuttaa kaikkeen, emme siis voi lakata täysin koskaan vaikuttamasta edes ilmastoon. Tai no siis mikäli todella haluaisimme, pitäisi koko ihmiskunnan laka pysyvästi olemasto jo kauan ennen kuin koko ihmislaji koskaan syntyikään. Se tuskin on utopiaa. Me olemme tätä verkkoa ja siinä pysymme.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Voi että, lempilapseni on vertauskuva joesta. Minusta ilmasto on kuin vuolaasti virtaava joki, se on elävä ja jatkuvasti muutoksessa. Ihmisen vaikutus ilmastoon on kuin jokeen nakattu kivi. Voimme ainoastaan vaikuttaa siihen kuinka paljon ja minkä kokoisia kiviä viskelemme jokeen, mutta emme koskaan voi lopettaa viskelyä. Mutta joka kerta kun viskaamme kiven jokeen, muutamme sen virtaumaa. Ja jokaisen kiven jälkeen muutos on pysyvä ja peruuttamaton. Vaikka ottaisimme kiven pois joesta, se on jo muuttanut sen virtaumaa ja muutos on pysyvä. Viimein sinä päivänä kun kukaan ei enää nakkele kiviä tähän vuolaasti virtaavaan puroon, ei maapallolla ole jäljellä ainuttakaan ihmistä. Vaikutamme jo pelkällä olemassaolollamme. Ja se on luonnollista niin kuin ihminenkin on kiinteä osa maapallon systeemiä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ihmiskunnan tulee hyväksyä se että kaikki asiat eivät voi pysyä ikuisesti samanlaisina ja muuttumattomina. Meidän ihmisten tulee tässä sopeutua ja mukaitua muuttuvaan mailmaan sen sijaan että väkisin yritämme hallita voimia joita emme ymmärrä ja yrittää sopeuttaa maailmaa vastaamaan meidän ihmisten tarpeita. Tiedämme hyvin että maapallon tesurssit eivät riitä jos emme opi käyttämään niitä viisaasti, joka vuosi ylikulutus päovä on aina vain aiemmin. Ja jos emme hallitse omia saasteitammekaan joita syynäämme luontoon, niin pian puhdas ilma, puhdas vesi ja puhdas ruoka ovat myös niitä niukkoja maapallon resursseja.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ja mitä sitten tulee lentomatkailuun, juuri tänään Yle uutisoi miten jo pian lähitulevaisuudessa lentäminen on nykyistä yhä vain edullisempaa ja ekologisempaa kun suuret lentokone valmistajat tuovat markkinoille sähkökäyttöoset hypridikoneet. Mielestäni tämä on huojentava uutinen joka kertoo kehityksestä, siitä miten ihmiskunnalla löytyy vielä tahtoa sopeutua: https://yle.fi/uutiset/3-10676345
Tarvitsemme tätä lisää jos aidosti haluamme rakentaa yhdessä paremman tulevaisuuden. Ahdistelun ja pelottelun sijaan tarvitsemme yhä enemmän vahvaa tiimihenkeä, lujaa tahtoa ja toivoa.

Toimituksen poiminnat