Mirita Saxberg Järjen ääni

Kaikki blogit puheenaiheesta Kotimaiset yrittäjät

Helsinki ei voi olla eduskunnan pikkuparlamentti

Helsingin kaupunginvaltuuston tämänviikkoinen kokous muistutti eduskunnan täysistunnon Sote-debaattia. Monituntisen käsittelyn jälkeen äänestimme kuitenkin vain siitä, mitä mieltä kaupunki on hallituksen esityksestä valinnanvapauslaiksi.

Valinnanvapaus on yksi komponentti jo kymmenennen tuotantovuoden yli venyvää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Koko uudistuksen keskeisin tavoite on parantaa ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta ja hillitä niistä aiheutuvien kustannusten kasvua.

Suomalaiset yritykset jäljessä pilvi-junasta?

Maailmalla puheenaiheeksi noussut uutinen Oraclen uudesta hankinnasta, NetSuitesta, palauttaa taas ajatukset siihen, miten suomalaisyritykset juuri kertoivat että pilvipalveluita käyteään korkeintaan varastotilana (M&M 28.10.2015) ja Gartnerin tutkimuksen (8.6.2016) mukaan digitalisaatio ei juuri kosketa suomalaisia yrityksiä. Miksi sitten yksi jättiläinen ostaa liiketoiminta-alustan edelläkävijän pilvipalveluiden saralla 9,3 miljardilla? 

Laiskaa rahaa

Ylempään keskiluokkaan kuuluva suomalainen sijoittaa rahansa mielummin ruotsalaisen H&M:n osakkeisiin kuin suomalaiseen liiketoimintaan. Jos aiot aloittaa liiketoimintaa ilman hänen rahojaan, hän sanoo että kannattaa välttää kaikkea sellaista liiketoimintaa, jossa on työvoimaa tai logistiikalla suuri merkitys.

Tein eilen ihan aidon minulle esitetyn kysymyksen pohjalta Twitter kyselyn, joka ei tietenkään ole kattava Suomen kuva, mutta hyvin silmät avaava kylläkin. Kysymykseni oli: ". Mihin liiketoimintaan laittaisitte rahanne, jos teillä oli 30.0000 euroa?"

Työttömyydestä: hallituksen näpertely vs yrittäjän realiteetit

Jos hallituksen toimia ja uutisotsikoita lukee, niin syntyy helposti sellainen kuva, että ns. iso teollisuus on Suomen suurin työllistäjä ja että Suomen talous on täysin riippuvainen näiden menestyksestä. Tosiasia kuitenkin on se, että pk-yrittäjät työllistävät yksityisellä sektorilla n. 65% koko työvoimasta. 65%! 

Yrittäjät työllistämisen eturintamaan.

Yrittäminen ollaan perinteisesti nähty yhden tai useamman henkilön harjoittamaksi keinoksi ansaita rahaa. Mutta voitaisiinko yrittäminen nähdä myös tarpeena työllistää reilulla mentaliteetilla yhä useampi suomalainen sellaisen toimeentulon piiriin, jolla tulee tämän päivän suomessa ja eritoten maailmassa  toimeen. Suomi on rakenteellisen katastrofin aallokossa pomppiva korkki.

Viestinnän vaikutus

Julkinen sektori - sote keihäänkärkenä, on mielestäni saanut luvattoman paljon palstatilaa ja johdatellut vuoden päivät keskustelua. Asia on helppo ja mieluinen pyöriteltävä niin ”pienille” kuin ”isoillekin” poliitikoille. Ja lehdistöllekin. Kun huoltosuhteiden tila ja tulevaisuus alueittain ja kunnittain toden teolla selvisi muutama vuosi sitten, valtaosa sentään ymmärsi, että vain yksityisen sektorin kehittyminen työpaikkoineen pystyy jollain tavalla turvaamaan palvelurakenteet. Yksityinen sektorikin tarvitsee itselleen veturin eli viennin.

Nyt pitäisi puhua starttirahasta

Vuosina 2013 ja 2014 perustettiin aiempaa vähemmän uusia yrityksiä. Kataisen ja Stubbin hallitukset lupasivat kääntää suunnan:

http://www.hs.fi/talous/a1413510612181

Kuitenkin taas viime kesänä starttirahat loppuivat jo puolessa välissä vuotta, koska määrärahat olivat riittämättömiä. Hallitus maksaa yrityksen perustamisesta haaveileville mielummin siitä, että he elävät toimettomina työttömyystuella:

Missä EU, siellä pukinsorkka

Työpöydälleni tupsahti ongelma - miten on mahdollista, ettei taloudellisiin vaikeuksiin joutunut karjatilallinen saakaan lomitusapua. Asia tuntui koskettavan muitakin maatalousyrittäjiä. Työtä ilman lomaa - verot ja maksut kyllä kerätään.

Yhteydenotto useaan maanviljelyelinkeinon ja velallisten kanssa askartelevaan paikkaan paljasti, ettei niissä tiedetty asiasta tai siitä ei haluttu puhua. Kiitos kuitenkin, Melan pääkonttorilta löytyi tolkkua tilanteeseen.

Monikansalliset suurhankkeet ovat kuolinisku kotimaisille

Samalla kun hallitus nipistää matalapalkkaisilta, se ei ole näkevinään rahavirtoja, jotka valuvat monikansallisten yritysten mukana muualle.

Pääkaupunkiseudun asiakas- ja potilastietojärjestelmä  Apotin ohjausryhmä on tehnyt päätösehdotuksen järjestelmätoimittajasta. Siihen on valittu amerikkalainen Epic Systems Corporation. Hankkeen hinta on 400 m€, mutta kokonaishinnaksi on arvoitu 575 m€. Vertailun vuoksi:  sunnuntailisien leikkauksella  177 m€ ja arkipyhillä 200 m€ säästöä.

Tässä taloustilanteessa eivät starttirahat saisi loppua

Olen hämmentyneenä seurannut uutisia TE-Toimistojen rahojen loppumisesta ympäri maata. Starttirahoille, palkkatuelle ja muille työllistämistoimille varatut määrärahat on tänä vuonna käytetty jo vuoden puoliväliin mennessä.

http://www.talouselama.fi/uutiset/tilanne+on+poikkeuksellinen++ts+taman+vuoden+starttirahat+paasivat+jo+loppumaan/a2311663

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä