*

Mirita Saxberg Järjen ääni

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunta- ja sote-uudistus

Pikki meni auki

Perustuslakivaliokunta antoi eilen lausuntonsa koskien hallituksen esitystä muun muassa maakuntalainsäädännöstä, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä sekä valinnanvapaudesta. Sisältö pysäytti niin sanotun sote-junan etenemisen, vaikka hallitus välittömästi toista väittikin. Todennäköistä on, että historian ensimmäisiä maakuntavaaleja ei tulla pitämään tammikuun presidentinvaalien yhteydessä, vaan vasta myöhemmin keväällä eli äänestämässä saadaan käydä useampaan otteeseen.

Vanhanen haluaa tulkita

Matti Vanhanen hyökkäsi sisäministeri Paula Risikkoa vastaan sanomalla, että Risikon toteamus maakuntavaalien mahdollisesta lykkäämisestä voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi.

Potentiaalisesti ihan oikea poliittinen kiista piristää kevyempien poliittisten näytelmien jälkeen.

Soten valinnanvapaus ja maakuntalaki kulkevat käsikädessä. Sote pykälien mahdollinen hiominen perustuslakivaliokunnan toimesta vie oman aikansa ja antaa puolueille aikaa valmistautua mahdollisiin maakuntavaaleihin, jos aikataulu muuttuu.

Ranuan terveyskeskuksessa ei Sipilän historian havinaa!

Sipilän hallitus on kehuskellut tekevänsä historiaa "uudistamalla" sosiaali ja terveydenhuollon. Hallitus julistaa kansalle, että muutos on 100-vuotisen historian suurin.

Kävin eilen Ranuan terveyskeskuksessa perustarkastuksessa ja samalla juttelin henkilökunnan kanssa. Ranualla kunnallinen terveyskeskus toimii loistavasti, eikä ihme kun työntekijät ovat hämillään.

Keskustan vallankaappaus

Railo kirjoittaa auki oivaltavia pointteja pian mahdollisesti tapahtuvasta kunta- sote-uudistuksesta (http://www.talouselama.fi/uutiset/politiikan-tutkija-kuntavaalit-melkois...). Toivottavasti se ei aivan nykyisessä muodossaan tule toteutumaan. On kuitenkin resurssien hukkaan heittämistä, jos se aivan kokonaisuudessaan tultaisiin torppaamaan. Jonkinlainen kompromissi pitää löytää ennen, kuin uudistus lyödään lukkoon. Jälkeenpäin voi olla mahdotonta vaikuttaa alaan liittyvään lainsäädäntöön.

Soini lähtee, lähteekö hallitus?

Timo Soini luopuu Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta. Mitä tilalle? Ehdolla ovat ainakin Jussi Halla-aho, Sampo Terho ja Jussi Niinistö. Ketä muita lähtee tavoittelemaan pienpuolueeksi kutistuvan Perussuomalaisten puheenjohtajuutta?

Olennaisinta on, tuleeko puolueesta avoimen rasistinen oikeistopuolue vai yrittääkö se yhä sinnitellä työväenpuolueena ilman sosialismia. Halla-aho olisi selkeä ratkaisu, mutta samalla ehkä tuhoisin puolueelle itselleen sekä Suomen nykyiselle hallitukselle.

Kiusaaminen on kouluväkivaltaa

Koulujen arkea tuntemattomille sana ”kiusaaminen” saattaa kalskahtaa vastaavalta pieneltä rutinalta kuin ”kiukuttelu” tai jokin, mitä lapset tekevät pikkupahuuksissaan. Tällä viikolla A-studio avasi hyvin sitä, mitä koulukiusaaminen on. Se ei ole olankohautuksella kuitattavaa pikku kiusantekoa, vaan pahimmillaan raakaa väkivaltaa.

Säästämistä ja keskittämistä ihmishenkien kustannuksella

Uutisvirran jargonissa vilisevät ja allekirjoittaneen yökkäysrefleksin partaalle saattavat kirosanat, kuten tuottavuusloikka, toimintojen keskittäminen, tehostaminen, kestävyysvaje, elvyttäminen, henkilöstökulujen supistaminen ja kaikki muu väitetyt sopeuttamistoimenpiteet ja uudelleenjärjestelyt hankalan taloustilanteen asettamien haasteiden mukaisiksi.

Sote tuo sittenkin säästöjä

Hallitusohjelman mukaan tulevilla sote-alueilla on omat vaalit ja valtuusto. Uudistuksen valmistelussa selvitetään, miten sosiaali- ja terveyspalvelut jatkossa rahoitetaan. Vaihtoehtoina ovat ensisijaisesti mallit, joissa valtio on rahoittajana. Samalla määritellään, millä perusteilla rahoitus kohdennetaan eri sote-alueille. Perustuslain mukaan kunnilla ei voi olla rahoitusvastuuta toiminnasta, jota ne eivät itse järjestä. Tämän vuoksi kunnat eivät jatkossa rahoita sote-palveluja. Sen takia myös kuntien valtionosuusjärjestelmä on uudistettava.

Mikä itsehallinto

Kuntamme saivat itsehallinnon kauan aikaa sitten. Itsehallinnosta on säädetty laissa. Sanotaan, että valtio ja kunta ovat tasavertaisia päätöksenteossa, siinä mielessä, ettei valtio voi päätöksillään kävellä kunnan yli. Sitähän itsehallinto tarkoittaa. Valtiota ja kuntaa ei voi kuitenkaan erottaa toisistaan, ne toimivat saman katon, eli Suomen lain alla. Suurin ero on kuitenkin se, että laki on valtion suurin kuntiin kohdistuva ohjauskeino. Myös muita ohjauskeinoja on, kuten valtionosuudet. Valtion ohjauksen määrän sanotaan  vaihdelleen ajasta toiseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä