*

Mirita Saxberg Järjen ääni

Kaikki blogit puheenaiheesta Lähipalvelut

Kauppa-autojen renesanssi

Muistan lapsuudestani kauppa-autot, jotka kiertelivät maaseudun syrjäisemmissäkin kolkissa aikataulutuksen mukaisesti ja toivot kaupan palvelut lähelle asiakasta. Sitten ne hävisivät. Asiakaskuntakin on toki supistunut, mutta suurin syy lienee, että ihmiset liikkuvat nykyään itse aikaisempaa enemmän ja internet on tuonut kaupan palvelut jokaisen kuluttajan kotiin.

HSL:n Koillis-Helsingin linjastouudistus - susi jo syntyessään

Odottelin tässä eräänä kauniina tammikuun iltapäivänä bussia numero 77a:ta, kun samalla bussipysäkillä oleva vanhempi nainen kysyi minulta – tiedätkös, että tämä bussi ei enää kulje ensi elokuussa? Olin niin sanotusti ”monttu auki” ja jouduin rehellisesti myöntämään, etten ollut kuullut hölkäsen pöläystä koko asiasta. Järkytyin aika tavalla, sillä käytän kyseistä vuoroa päivittäin työ- ja asiointimatkoihin. Menin kotiini ja googletin asiasta. Löysin ainoastaan HSL:n omilta sivuilta uuden Koillis-Helsingin linjastosuunnitelman.

Sotesoppa ja Imatran murhenäytelmä

Sotesoppaa puretaan mielestäni aivan väärästä päästä, kun keskiöön on nostettu erikoissairaanhoito ja sen sijainti. Samaan aikaan kuin sote-soppaa keitetään erikoissairaanhoito edellä, jäävät lähellä olevat asiat huomaamatta, vaikka juuri niiden äärellä olemme olleet aivan erityisen intensiivisesti ja hyvin  kipeällä tavalla aina  viime viikonlopusta asti.

 

Kauppa se on mikä kannattaa - lähikauppa vs hypermarket?

Kesko uutisoi tavoitteestaan kaksinkertaistaa lähikauppojen asiakasmäärät kilpailukykyisellä hinnoittelulla ja lähipalveluiden parantamisella. K-kauppiaat ryhtyvät mielellään yrittäjiksi pieniin, koteja lähellä sijaitseviin myymälöihin. S-ryhmän sen sijaan kirjoitetaan uskovan hypermarkettien kasvuun ja niissä asioivien kuluttajien aikaansaamaan hintojen halpuutukseen.

Päivähoidossa olisi mikroyrittäjyyden sauma, jos

Voimakkaasti kasvavat kunnat kuten Vantaa kärvistelevät päiväkoti-investointiensa kanssa samanaikaisesti, kun yksityisten kattojen alla olisi sekä tilaa että perhepäivähoitajana töihin kykeneviä ja halukkaita työttömiä tai omaa lastaan täyspäiväisesti hoitavia vanhempia.

Mikä on johtanut siihen, että julkinen sektori omii väen vängällä pienimuotoisen yksityisen yrittäjyyden mahdollisuuden päivähoidossa?

Lapsuus merkitsee

YLE:n uutisen (14.1.2015) mukaan maailman lääkäriliiton presidentti Sir Michael Marmot toteaa, että ”jo varhaislapsuus vaikuttaa ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin aikuisena.” ”Varhaiskasvatuksella on merkittävä rooli, samoin vanhempien tukemisella varhaislapsuuden vuosina. Näin lapset pärjäävät paremmin koulussakin. Ja koulutus on avainasemassa, koska se määrittää, millaisen työn saa, paljonko tuloja, missä asuu. Kaikki nämä ovat erityisen tärkeitä terveyden kannalta”, Marmot sanoo YLE:n uutisen mukaan.

 

Kettutien lähikirjaston puolesta


Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta käy kiivasta keskustelua kaupungin omistaman kiinteistön, Herttoniemen Kettutien kirjaston purkamisesta ja uuden, pienemmän ja kalliimman sekä asukaslähtöisen toiminnan näkökulmasta mahdottoman tilan vuokraamisesta yksityiseltä (YIT /Hartela).

Lautakunnalle esitetään tilanteessa vain yhtä vaihtoehtoa, jossa Kettutien kirjasto siirretään osaksi kauppakeskusta teollisuusalueen kainaloon lähelle Herttoniemen metroasemaa.

Lisää hallintoa, lisää rajapintoja?

Lisää rajapintoja, lisää hallintoa?

Vaikka sote ratkaisun yksityiskohdat ovat vielä täysin avoimena, näyttää siltä, että hallintoa tulee väistämättä lisää. En tarkoita nyt itsehallintoalueita. Järkevästi hoidettuna ne kuittaavat maakuntahallinnon ja melkoisen osan valtion aluehallintoa.

Tarkoitan ennemminkin sote-"valvontaa".

Saatujen tietojen mukaan sote-alueet tulevat vahvaan valtion ohjaukseen. Ohjausta varten varmaan tarvitaan henkilöstöä ja hallintoa. Vapautuisiko nykyisistä? Epäilen.

Soteratkaisu perussuomalaisten tavoitteiden mukainen

Vaikeat päätökset vaativat useimmiten vaikeat neuvottelut. Soteratkaisun osalta jopa turhan vaikeat. Edellisellä vaalikaudella kaksi hallitusta epäonnistui lähes täysin, mutta nyt ikäviäkin piirteitä saaneen vääntökisan jälkeen saatiin ratkaisu, johon perussuomalaiset voivat olla erittäin tyytyväisiä.

Lähipalvelut pelastettava sotesopasta

Sote -uudistus, joka on sanahirvitys monen mielestä, siirtyi seuraavan hallituksen ja eduskunnan tehtäväksi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus on ilman muuta välttämätön, jotta takaamme jatkossakin taloudellisen pohja hyvinvointipalveluille, ja jotta voisimme turvata yhdenvertaiset, asiakaslähtöiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut. Tarvitsemme rakenteellista, aatteellista ja sisällöllistä hyvinvointipalveluiden uudistamista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä