*

Mirita Saxberg Järjen ääni

koulukiusaaminen

Kannabis, kaiken pahan alku ja juuri ?

Taas tuli pari uutista silmille, joissa kaadetaan ongemat kannabiksen piikkiin. Molemmista uutisista käy kyllä heti ilmi, että ongelmat eivät johdu kannabiksesta. Vaan syyt ovat jo aikaisemmin kehittyneet. 

Nostan vain yhden kohdan esille molemmista jutuista.

Ensimmäinen juttu tulee kotimaasta ja on Ylen julkaiseman ja toimittajana on Marianne Mattila.

Lasta ei voi kasvattaa hyväksi. - Ainoastaan pahaksi.

On tutkittu, että vauvat ymmärtävät varastamisen olevan väärin. Vauvoille näytettiin piirretty, jossa toinen hahmo ottaa toiselta hahmolta tavaroita ilman lupaa ja saa hänet surulliseksi. Tämän jälkeen vauvojen piti valita kummasta hahmosta pitävät ja kaikki valitsivat varkauden uhrin tämän varkaan sijaan.

Kiusaaminen pitää saada loppumaan jo tänään! (kiusaaminen.net?)

Koulut ovat jälleen alkaneet ja koulukiusaaminen jatkuu. Myös työpaikoilla joitakin ihmisiä kiusataan ja heidänkin kiusaamisensa jatkuu jälleen kesän ja kesälomien jälkeen - vai onko se edes ollut tauolla? Häiriintyneet lapset ja aikuiset kiusaavat toisia jopa päivittäin koska saavat siitä jonkinlaista mielihyvää.

Kokemus koulukiusaamisesta!

Laitoin Ilta-Sanomille koulukiusaamiskokemustani!

Tässä tarina koulukiusaamisesta. Esikoulussa vuosina 1984-85 minua kiusattiin sen verran, että jouduin painimaan talvisin. Ala-asteella koulukiusaamista ei ollut juurikaan, mutta viidennellä tai kuudennella luokalla Pirkkalassa Naistenmatkan ala-asteella B-luokan Jussi veti minulta housut alas ruokajonossa.

Koulut alkoivat - ja koulukiusaaminen

Koulukiusaaminen on kaikille aikuisille ainakin jossain määrin omakohtaisesti elettyä elämää, useimmille onneksi kokemukset koulukiusaamisesta rajoittuvat  pieniin sosiaalisiin yhteenottoihin, joita kypsemmällä iällä sitten osataan muistella lähinnä ikävaiheeseensa kuuluvina kehittyvien identiteettien kohtaanto-ongelmina. 

C'est la vie, siis.

Kiusaaminen on lasten hommaa, ja aikuisten

Kiusaaminen on enemmänkin lasten hommaa kuin aikuisten. Aikuisistakin kyllä löytyy kiusaajia. Mitä vanhemmaksi ihminen tulee niin sitä enemmän kiusaaminen keskittyy henkiseen kiusaamiseen. Ihan pienillä lapsilla kiusaaminen taitaa olla lähes pelkästään fyysistä? Oli miten oli kiusaamisen vähentäminen on kannatettavaa. Koskaan tuskin tulemme elämään yhteiskunnassa jossa kiusaamista ei lainkaan olisi - ainakaan minun elinaikanani.

Suomi, koulukiusaajien luvattu maa

Halla-ahon valinta persujen johtoon on Suomessa synnyttänyt ennen näkemättömän vihan aallon. Moniarvoisen yhteiskunnan puolustajat, universaalisuvakit, tasa-arvon kannattajat ja kaikkien halaajat ovat hyökänneet rajusti Halla-ahoa ja persuja vastaan ennen kuin persut ovat edes ehtineet äänestystulosta kunnolla julistaa. Mitä vikaa kuvassa, kaikkien halaajat? Onko toimintanne esimerkkinä lapsille?

Koulukiusaamiseen on puututtava nykyistä järeämmin keinoin.

Viime aikoina on jälleen saanut lukea ikäviä koulukiusaamis tapauksia.  Tarina on aikalailla tuttu. Kiusattua panatellaan, häntä pilkataan, hänestä levitetään ikäviä ja perättömiä juoruja ja jopa pahoinpidellään. Tätä voi jatkua monta vuotta ilman, että koulu todella puuttuu kiusaamiseen. Kouluja näyttääkin usein huolestuttavan enemmän oma maine ja kiusaajien suojeleminen kuin uhri ja hänen oikeutensa turvalliseen oppimisympäristöön. Koulu on lapsen työpaikka.

Kiva koulu -vaiko sittenkään?

Saimme lukea Etelä-Suomen sanomista 19.5 jälleen ikäviä uutisia liittyen jo vuosia jatkuneeseen kiusaamistapaukseen. Lahden kaupungin opetus-ja kasvatusjohtaja antoi mielestäni huolestuttavan joskin varsin totuudenmukaisen signaalin todetessaan, että joskus yläasteikäiset ottavat itse vallan ja kiusaaminen jatkuu toimenpiteistä huolimatta. 

Kuitenkaan näin ei missään tapauksessa saisi olla. Siinä vaiheessa, kun kädet nostetaan pystyyn todella vakavan asian kanssa ollaan peli menetetty.

Kuuntelin koulunkäynnin asiantuntijoita

Keskustelin eilen parin koulunkäynnin asiantuntijan kanssa siitä, millainen koulun tulisi olla. Neljä erityisen tärkeää teemaa nousi esille.

Koulun tulee innostaa oppimaan

Koulun tehtävänä on totta kai saada koululaiset oppimaan. Koulunkäynnin ja opetuksen tulee tätä varten olla innostavaa ja jokainen koululainen yksilönä huomioivaa. Opetuksen pitää pystyä ottamaan huomioon koululaisten erilaiset oppimistavat ja niitten yhdistelmät. Tärkeintä on kuitenkin se, että tylsä opetus tappaa motivaation ja jopa kääntää koululaisen koulunkäyntiä vastaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä